11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Витамините могат да са цяр, но и отрова

Минералите рушат организма в погрешни комбинации

Със смяната на сезоните, но най-често през зимата често прибягваме до допълнително приемане на витамини и минерали, за да подсилим имунната си система. Те обаче са колкото полезни, толкова и опасни, ако се предозират или ги пием в погрешни комбинации. Затова е необходимо преди да посегнете към тях, да се консултиране с вашия личен лекар или с фармацевт.

Витамин С (Аскорбинова киселина)

Преди да купите витамини и минерали попитайте своя лекар или фармацевт

Витамин С се препоръчва за общото укрепване на имунитета, а също така на децата, хората на умствения труд и подложените на стрес, като средство за подсилване на отслабналия имунитет. При спазване на здравословен режим на хранене, човек може да си го набави по естествен път в организма. Съдържа се в големи количества в цитрусовите плодове и кивито. Препоръчителната доза за здрав човек е 60- 80 мг, а при болен – 100 милиграма.  Предозирането му предизвиква гадене, повръщане, главоболие, понякога разстройство, превъзбуда и безсъние. В някои случаи се стига до нарушаване фенкцията на бъбреците и образуван на специфични камъни в тях. От такива камъни страдат много народи в страните, където цитрусовите плодове за в основата на менюто. Възможно е предозирането на витамин С да затрудни задстомашната жлеза. Той дразни стомашната лигавица и зъбния емайл. Затова се препоръчва на хората с язви и гастрити да го приемат разтворен във вода и след хранене.

Витамин D

Витамин D се препоръчва срещу редица автоимунни заболявания. Той е от изключително значение за опорно-двигателната система и ускорява резорбцията на калция. Дефицитът му може да доведе до рахит. Затова на кърмачетата се препоръчва профилактика с витамин D. Образуването му в организма се влияе пряко от слънчевата светлина. Има пряко отношение към когнитивните способности на индивида и старческото слабоумие.

Препоръчителните дози са 25-50 мг  Той има свойството да се натрупва в организма, затова се приема на почивки. Не се пие повече от 2 месеца. Страничните ефекти от предозирането са учрежда бъбреците и нервната система, подпомага усвояването на калция в организма. Той е от типа на мастните витамини, какъвто е и полезният за очите витамин А. Педозирането му обаче довежда до главоболие и виене на свят.

Калций

Калцият е важен за костната система, ноктите и зъбите. Подпомага функционирането на мускулите и нервите, възпира съсирването на кръвта. Затова се препоръчва на жени в менопауза и на бременни.

Оптималната му доза е около 600 мгг дневно. Предозирането му подпомага образуването на атеросклеротични плаки. Прекомерната му употребата повишава риска от сърдечносъдови заболявания и инфаркти. Симптомите при предозиране са слабост в мускулите, запек, спазми, разстройство, жажда и дори световъртеж. Затова той трябва да се приема внимателно от възрастните хора и страдащите от сърдечно съдоби и бъбречни заболявания.

Мелатонин

Мелатонинът е естествен човешки хормон, изработва се в мозъка и регулира съня. Под формата на таблетки той се приема допълнително за лечението на  сънни разстройства и за профилактика на стреса. Допълнителният му прием не бива да надхвърля 3 мг на ден. Да се приема само след консултация с лекар. В много държави той се отпуска срещу рецепта.

Предозирането му удря първо нервната система. Възможно е да провокира още високо кръвно, депресии , слабост и мигрена.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles