23.6 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Витаминозни салати без домати – 3 рецепти

Салатите са витаминозни и полезни дори без домати особено сега, в сезона, когато тези зеленчуци все още са оранжерийни и нямат апетитния вкус на произведените в градината. Освен това, не малко деца не ги обичат. За тях, както и за всички, които харесват да имат свежа храна на трепазата си „Следвай ме“ предлага три рецепти на салати без домати.

С айсберг и сметана

Продукти: салата айсберг – 1 брой, краставица – 1 брой, зелен лук – 2 стръка, сметана – 2 супени лъжици, зехтин 1 супена лъжица, сол – на вкус. Сметаната можете да замените с гъсто кисело мляко или да сложите по една лъжица сметана и една кисело мляко.

Приготвяне: Салатата айсберг се нарязва на ивици, а обелената краставица на тънки кръгчета. Нарязва се зеленият лук, всичко се разбърква. Прибавя се сметаната или млякото, зехтинът и солта. Разбърква се. При поднасянето може да се гарнира с нарязано сварено яйце или маслини.

С рулца от раци

Продукти: рулца от раци – 200 г, царевица от консерва – 350 г, краставици – 1 брой, сварени яйца – 2 броя, зелен лук – 1 връзка, копър – ½ връзка, майонеза – 200 г., черен пипер и сол – на вкус.

Приготвяне: Измитата и обелена краставица се нарязва на кубчета, на кубчета се нарязват рулцата от раци и яйцата. Към тях се прибавя царевицата, която се отцедена от водата в консервата, и нарязания на ситно зелен лук. Тази смес се залива с майонезата, която е подправена със солта и пипера на вкус. Разбърква се.

Със зелен боб

Продукти: зелен боб – 1 буркан или консерва (стерилизиран), чесън – 3 скилидки, кисело мляко – 3 супени лъжици, майонеза – 200 г. сол и червен пипер – на вкус.

Приготвяне: Водата от буркана/ консервата се изцежда. Зеленият боб се нарязва. От майонезата и киселото мляко се приготвя сос, към който е прибавен пасираният чесън и ситно нарязания копър, осолява се и се опиперва на вкус. Залива се с така приготвения сос. Разбърква се.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles