19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Вкусно през морета и океани: Лабне и във вариант за вегани

Това сирене от ориенталската кухня може да се приготви и от немлечни продукти, консумира се и в солен, и в сладък вариант

Ориенталската кухня със своите по-мазни блюда и остри подправки не печели добри отзиви от специалистите по диететика, но е изключително вкусна.

Аванти Следвай ме

Независимо от тези нейни особености, има някои ястия и предястия, които могат да си позволят и хората, привърженици на здравословното хранене. Едно от тях е сиренето лабне. Традиционно то се приготвя от йогурт или по-гъсто нашенско кисело мляко. Може обаче да се направи и от „кисело мляко“ от кокосово мляко или соя, каквито се продават в специализираните магазини. Така, веганите и постещите също имат възможност да се наславят на невероятния му вкус. В рубриката „Вкусно през морета и океани“ този път „Следвай ме“ ви предлага рецепта, която може да се изпълни и от традиционно кисело мляко, и от такова с растителен произход. Условно ще го наричаме „кисело мляко“.

Лабне е отлично предястие, което се маже на филийка, но може да бъде и великолепен десерт, ако се сервира с ароматно сладко, течен шоколад или мед със смлени ядки. В зависимост от избрания от вас вкус, можете да го поднесете с чаша бяло сухо вино или с добре изстудена бира. Вашата трапеза ще е по-вкусна с продуктите на магазини АВАНТИ (Виж ТУК).

Продукти: 4 кофички кисело мляко, 1 лимон, зелени подправки по избор, сол на вкус, зехтин.

Приготвяне: Млякото се слага в голяма цедка или в сито. Посолява се и се разбърква. Цедката се закрепва така, че да се оттича водата от млякото. В това състояние то престоява час, за се изцеди суроватката. След това се прехвърля в марля. Завива се добре, пристяга се и се оставя прикрепено да се отцежда в продължение на не по-малко от 15 часа. Млякото се държи в хладилника. Когато е добре отцедено, се омесва с подправките на вкус и настърганата кора от лимона. Оформят се топчета, които се поставят в съд със зехтин. По ваша преценка можете да добавите несолена извара. Съхранява се в хладилника, ако въобще има време да престои там, тъй като със сигурност домашните ви ще го нападнат скоро след приготвянето. За предпочитане е да се консумира добре охладено.

Ако решите вашето лабне да бъде поднесено с кафе и да замести десерта, то не го осолявайте първоначално. В киселото мляко, преди да го увиете за отцеждане, можете да сложите стафиди или нарязани на ситно сушени плодове. Настърганата кора на лимон или друг цитрусов плод ще го направи още по-привлекателно на вкус. Сладкото лабне не слагайте в зехтин. Можете да овъргаляте топчетата в смели ядки и да ги сложите за около 15 минути в хладилника преди поднасяне. Сервирайте от няколко от тях в чинийка, в която за основа сте сложили ароматно сладко.

Да ви е вкусно!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles