19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Вкусно през морета и океани: Ливанска салата фатуш

Тя е идеална за горещините, засища, набавя необходимите за деня витамини и ви се иска да си направите поне още една порция

Ястията в ориенталската кухня, като цяло, са доста тежки заради съдържащите се в повече мазнини и подправки. Хората на Изток обаче идеално балансират тези „недостатъци“ с изобилието на разнообразни и много вкусни салата.

В своята рубрика „Вкусно през морета и океани“ „Следвай ме“ ви предлага ливанската салата фатуш. Изобилието на витамини в нея е безусловно, вкусът е отличен. С нея можете да замените едно от храненията в горещините, като тя ще ви засити, тъй като се консумира с лаваш (ливански хляб). В случай, че нямате, можете да го замените с препечени филийки, нарязани на късчета или сухари. Тази вкусна салата ще е още по-вкусна с чаша студена бира. Всичко за вашата трапеза в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти и приготвяне: арабски (ливански) хляб лаваш, зехтин – на вкус, сумак – ½ чаена лъжичка (поправката се продава в арабските магазини), сол и черен пипер – на вкус, 1 нарязана маруля, 1 нарязана краставица, 5 нарязани домати, 5 стръка зелен лук нарязан на ситно, 5 тънко нарязани репички, 1 чаена чаша ситно нарязан магданоз, нарязани листа от мента – на вкус. Някои домакини добавят в салатата варен боб или нарязани маслини. Разбърква се. Приготвя се заливка от сока на 1 ½ лайм. Ако нямате, може и с традиционния лимон. В него се прибавя зехтин – 1/3 чаена чаша (слага подправката сумак, ако я имате) и ¼ чаена лъжичка канела. Добавя се в салатата и отново се разбърква. Поръсва се със сок от нар. Отгоре се слагат ивици от питката лаваш или парченца сухари.

За по-пикантен вктус можете да загреете в тиган зехтин и в него леко запържете хляба. Когато го извадите от тината, го поръсете със сумак, сол и пипер.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles