17.8 C
София
вторник, юли 2, 2024
spot_img

Вкусно през морета и океани: Френският деликатес жабешки бутчета

Блюдото не е повсеместно, приготвя се само за познавачи, скъпо е, но е белег за много добро финансово положение

Жабешките бутчета, този изискан и скъп деликатес, световната кухня дължи на французите.

За едни те са противни при самото произнасяне на думата, но за познавачите са най-висока топка в кулинарията. Нещо повече, това ястие се приготвя само по поръчка и е белег за много добро финансово положение. В България то е в менюто на най-елитните и изискани ресторанти. Ако човек реши да си приготви „водни пъдпъдъци“, както за благозвучие наричат още жабешките бутчета, ще трябва да си купи замразени, внесени от чужбина. В обичайните магазини ги няма, но затова с поръчка по интернет, те могат да бъдат доставени в която и да било точка на страната.

Ако нашият разказ дотук ви е провокирал, да си ги приготвите в домашни условия, то „Следвай ме“ ви предлага и две рецепти, как да го направите. С водните пъдпъдъци не забравяйте да поднесете чаша отбрано вино. Всичко необходимо за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ (Вижте ТУК).

Жабешки бутчета в бяло вино

Продукти (за една порция, за повече умножете продуктите):

Жабешки бутчета – 300 г, сол и черен пипер- на вкус, мащерка и чубрица – на вкус, шафран и чесън – на вкус, ломонов сок – 30 млл, бяло вино – 70 млл, зехтин – 20 млл, царевично брашно – 100 грама.  

Приготвяне: Сложете жабешките бутчета с купа, прибавете солта и пипера. Добавете чубрицата, шафранът, мащерката и чесъна. Полейте с лимоновия сок. Забейле с бялото вино. Разбъркайте и оставете всичко това да престои 30-40 минути. В тиган се нагорещява зехтинът. Жабешките бутчета се овалват в царевичното брашно и се слагат да се пържат. Обръщат се до придобиване на златист цвят.

Пушени жабешки бутчета

Продукти: жабешки бутчета – 900 г, сол – 70 г, зехтин – 80 мл, сухи подправки на вкус – 30 грама.

Приготвяне: Смесете и разбъркайте зехтина с любимите ви подправки в купа. Прибавете жабешките бутчета. Разбъркайте. Похлупете добре и оставете да се маринова – 30-60 минути. Направете огън, най-добре от клонките на плодно дърво. Когато те изгорят, поддържайте до дим, сложете на скара, върху нея жабешките бутчета и в продължение на 45- 60 минути обръщайте, поддържайте слаб огън с дим, докато се опушат добре.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles