12.8 C
София
понеделник, септември 16, 2024
spot_img

Вкусно през морета и океани: Ябълков пирог на тиган

Приготвя се бързо, идеален е за закуска, когато домакинята бърза за работа или има да върши куп други неща вкъщи

„Следвай ме“ продължава своята апетитна рубрика „Вкусно през морета и океани“. В няколко поредни публикации ще ви представим базови ястия от руската кухня. По традиция автентичният им вариант изисква време, търпения и много кулинарен усет. Ние обаче ще започнем с една лесна и вкусна рецепта на пирог с ябълки върху тиган. Пирогът, сам по себе си, изисква доста занимание, но е невероятно вкусен. Предлаганият вариант е почерпан от съвременната руска кухня и също е вкусен. Той е подходящ за закуска, когато жената бърза за работа или вкъщи я чакат куп други битови задължения. Той ще е още по-вкусен с чаша ароматно кафе, чай, а защо не и с нещо по-стабилно и добре изстудено, ако нашият – вашият пирог ще бъдат консумирани следобед. Всичко необходимо за вашата трапеза можете да закупите във веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти (две порции за двама с добър апетит): ябълки – 2 броя големи, яйца – 1 бр., захар – 60 г, растительное масло – 60 г, мляко – 150 млл, пшеничено брашно – 150 г, ванилена захар или само ванилия – 7 г, набухвател – 8 г, оцет – 1 лъжичка чаена, щипка сол, краве масло за намазване.

Приготвяне: нужен ви е тиган с дебело дъно, за да се изпече тестото равномерно. Диаметърът му трябва да е по-голям, тъй като тестото ще набухне. Намажете дъното му с малко краве масло. Посипете с малко захар. Разтърсете съда, за да се разпредели тя равномерно в маслото. Тя ще прилепне и при печенето ще се превърне в хрупкаха коричка. Измийте, обелете и нарежете ябълките на колелца.

С помощта на метална капачка от бутилка можете да изрежете средата им от семената или да ги отстраните с нож. Сложете колелцата върху тигана. В купа разбийте яйцето. Добавете към него солта, ванилията и захарта. Разбивайте до еднородност на сместта. Добавете млякото и растителното масло. Разбъркайте до еднородна смес. В нея насипвайте поетапно, пресявайки го през сито, брашното. Тестото трябва да се получи като сметана със средна гъстота. При нужда добавяйте брашно или обратното. След всяка порция брашно разбърквайте добре. Накрая сложете набухвателя. Налейте оцета. Разбъркайте тестото бързо. Между оцета и набухвателя ще започне реакция. В резултат ще се отдели въглероден окис, който ще повдигне тестото при

печене. Залейте ябълките в тигана с тестото, като го разстелете равномерно с лопатка.

Веднага сложете тигана на котлона на не много високи градуси, за да не изгори печивото. Така и тестото ще се изпече, и ябълките няма да загорят. Похлупете тигана с капак. Печете по този начин около 10 минути, но следете според особеностите на вашата печка. Трябва да се постигне резултат – отгоре пирогът да е сух, а отдолу да е позачервен. Обърнете го внимателно с помощта на чиния. Чинията се похлупва върху пирога, той се обръща бързо върху тея и с обратната страна се връща с тигана. Тук от значение е бързината. Отново похлупете с капака и печете още близо 10 минути. Пак с помощта на чиния извадете готовия пирог и го сложете в голяма чиния. Той е много мек в горещо състояние и може да се пречупи, затова ви е нужна чинията. Сервирайте го на масата леко охладен, но може и горещ. И не забравяйте чашата с подходяща напитка. Каква ще е тя, решавате вие.

Добър апетит!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles