8.3 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Вкусът на каймата зависи и от месомелачката

Как да изберем най-подходящия уред

Ако вече сте решили да правите каймата си собственоръчно у дома, за да си гарантирате вкусна и здравословна храна, следващите редове са за вас. Те ще ви помогнат да направите правилния избор на уред сред огромното разнообразие от месомелачки на пазара.

За да изберете най-подходящия за вас уред, трябва да вземете предвид три основни неща – с какво искате да се задвижва месомелачката, нужни ли са ви много функции, колко често и какво количество месо ще мелите.

Как ще работи месомелачката

По тази точка имате два варианта – или въртите ръчката на ръка, по най-стария начин на света, или използвате електричество. Ако имате много месо за мелене и държите на скоростта, препоръчваме електрическа месомелачка. Колкото по-голяма е мощността ѝ, толкова по-бързо ще свършите цялата работа.

Ако предпочитате да се насладите изцяло на процеса по създаването на домашна кайма, искате да имате пълен контрол през цялото време или пък да използвате уреда на място без ток (например на двора, в караваната и т.н.), изберете обикновен, ръчен модел.

Когато избирате, помнете, че месомелачките не се използват само за правене на кайма. Ето какви още функционалности можете да получите:

Какви функционалности има

По-добрите модели месомелачки предлагат и други функции, освен обикновеното мелене на месо. С техните допълнителни приставки можете да напълните наденици или луканки, да нарежете месото на кубчета, да смелите галета, да направите сок или пюре от плодове или зеленчуци. Така че не пропускайте да помислите предварително за това. Ако сте любители на домашно приготвената зимнина или имате градина със собствена продукция, изберете модел, който ще ви предложи много повече функции от обикновеното смилане на кайма.

Някои модели имат специални приставки за отделяне на семки и люспи при мелене на зеленчуци. С тяхна помощ можете да направите перфектния доматен сок, пюре от варени чушки за лютеницата или мармалад от сливи, например.

Какъв да бъде капацитет

Добре е да помислите и колко често и какво количество месо (или зеленчуци) ще мелите. Ако ще използвате месомелачката само за да подготвите ястията за седмицата, вземете по-малък и бюджетен модел, с който да можете спокойно да смилате до 3-4 кг месо наведнъж. Ако уредът е електрически, достатъчна ви е мощност от 600 W.

Ако имате навика да зареждате фризера за месеци напред с прясно замразена кайма собствено производство, изберете по-голям, по-здрав уред с по-съществени параметри – капацитет, мощност и скорост. Повечето месомелачки са изработени от неръждаема стомана, а мощността им е между 1,4 и 2,2 kW. Освен това в повечето случаи тези модели имат и повече приставки, така че ще можете да ги използвате и за приготвяне на зимнина.

Следвай ме – У дома / Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles