10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Внасят реактиви за установяване на коронавируса

Следят с термокамери на летището за пътници със смъртоносната инфекция

Поръчани са реактиви, които могат да установяват заболяването. Чакаме ги да дойдат до седмица. Серологичното изследване за доказване на болест с коронавирус може да се докаже само при тежко болен човек. Материали ще могат да се изпращат само от лекари от интензивно отделение. Това съобщи пък директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който е и национален консултант по микробиология..

Всички епидемични мерки при коронавирус са същите като при грип – маски, дезинфектантни кърпички, спирт. Още не знаем по какъв начин се предава този вирус. Благодарение на програмата за интелигентен растеж сме снабдени с апаратите, с които в Китай доказаха този вирус. За сега лечение за коронавирусите няма. Те са може би най-честите през зимния период. Опасни са вирусите и бактериите, които живеят при животните и се прехвърлят към хората чрез мутация. За това има много смъртни случаи при хората, каза още проф. Кантарджиев.

„Създадена е специална оперативна група към МЗ, която ще набележи какви мерки да се вземат срещу коронавируса от Китай и ще следи дали те се изпълняват. Към работата й ще се включат и служители от МВР, ДАНС и Министерство на външните работи“. Това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Термокамерите на Софийското летище ще следят за пътници, инфектирани със смъртоносния вирус, който тръгна в края на миналата година от китайския град Ухан. Те намаляват риска, макар и да не могат да го спрат, както не могат да спрат и грипа, но чреез тях рискът за проникване на заразата в България може да бъде намален. Това каза главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Гледаме всички, ако имаме съмнение, отделяме човек в медицински пункт, допълни той и обясни, че така е напарвено и с танцовия ансамбъл, който замина за сценично участие в Пекин, но веднага бе върнат, а проявата му отменена. По думите на д-р Кунчев в продължение на 14 дни танцьорите ще бъдат под медицинско наблюдение.

Получиха указание, ако някой от тях развие определени симптоми, ще има специален кабинет. Веднага ще се вземат проби и за допълнителни вируси, каза още главният здравен инспектор. Много се неизвестните, но все още оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че разпространението е много вероятно, заяви той.

Междувременно, от Министерството на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за засегнати наши граждани от коронавируса. Търсят се начини как да бъдат евакуират трима българи от града на смъртоносната зараза. Българското посолство в Пекин е в постоянен контакт с тях.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles