12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Внук на Симеон стана 3-ят лекар във фамилията

Вторият син на княз Кубрат няма да е хирург като баща си и брат си Мирко, а ще специализира психиатрия

Трима лекари ще има вече в голямата фамилия на цар Симеон II и царица Маргарита. При това и тримата са от едно семейство – това на княз Кубрат и съпругата му Карла Ройо-Виянова, пише „24 часа”.

В средата на май Хипократова клетва положи и техният втори син Лукас. Той се дипломира в престижния Университет в Навара, в който медицина са завършили и неговият баща, и по-големият му брат Мирко. За разлика от тях обаче – и двамата са хирурзи, Лукас е решил да специализира психиатрия. Така само най-малкият син в семейството – 19-годишният Тирсо, няма да върви по стъпките на баща си, защото предпочита физиката.

Лукас с брат си Марко, също лекар

Новината за щастливото събитие – дипломирането на Лукас, съобщи майка му Карла в инстаграм със снимки.

Княгинята похвали сина си за отговорното учене и работа в годините в университета и особено в последната година на пандемията от COVID-19. “Велик психиатър е на път”, убедена е гордата майка.

За Лукас, както всъщност и за повечето от 11-те царски внуци, се знае малко. Те не парадират със синята си кръв и не обичат много публичността. Изключение е дъщерята на княз Кирил – Мафалда, която вече е световно известна певица.

23-годишният Лукас върви по стъпките на своя баща, който е един от най-добрите хирурзи на Испания. През 2013 г. княз Кубрат попадна в класацията на испанското списание “Магазин” за топ 20 на хирургията в страната, наречена “Отборът мечта”.

Д-р Кубрат Сакскобургготски е специалист по обща хирургия и храносмилателна система и ръководител на Отделението по хирургия и колопроктология към болницата “Сан Камило” в Мадрид.

Цялото семейство в Намибия през 2018 г., когато княз Кубрат и княгиня Карла празнуваха 25-ата годишнина от брака си.

Цялото семейство в Намибия през 2018 г., когато княз Кубрат и княгиня Карла празнуваха 25-ата годишнина от брака си.

Вдъхновен от бащиното си призвание, Лукас също избира да се посвети на медицината. И след 6 г. упорит труд вече е лекар. Макар да му предстои специализация, преди реално да сложи бялата престилка.

По-големият му брат Мирко пък се дипломира преди 2 г. и имаше “късмета” да направи първите си стъпки в реалната медицина по време на пандемията от COVID-19.

Работи като хирург в клиничната болница “Сан Карлос” в Мадрид, специализира обща и коремна хирургия. А през 2016 г. е изкарал стаж по кардиоторакална хирургия в най-големия специализиран медицински център за сърцето и белите дробове в Обединеното кралство – болница Royal Brompton в Челси.

Фамилията

Преди да постъпи в Университета на Навара, Лукас учи в мадридското частно училище Fomento Fundacion. Живее със семейството си в испанската столица. По разкази на майка им Карла като ученици трите момчета никога не са успели да се “скатаят” от училище, като нагреят термометър или имитират болест, защото баща им винаги ги хващал. Но имали щастливо и спокойно детство. Особено обичали в неделя да се събират около масата за вкусната паеля, приготвена от княз Кубрат.

Семейството на княз Кубрат с цар Симеон и царица Маргарита на Коледа през 2015 г.

Семейството на княз Кубрат с цар Симеон и царица Маргарита на Коледа през 2015 г.

Тъй като българското царско семейство често е обект на интерес от страна на испански медии, те разкриват, че Лукас обича да играе шах. И споделя това си хоби с Тирсо.

Младежът е запален по водни ски и сърф, през лятото често може да бъде видян по плажовете на Кадис, Мурсия или Сантандер. А през зимата обича да кара ски и често ходи на семейни ваканции с родителите и братята си.

Лукас е страстен фен на моторите и сам кара такъв. Запален е по мотокроса.

Следвай ме – Шоу / Хоби

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles