10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Врачани почетоха равноапостолните Константин и Елена

От Наташа Войкина

Враца

Десетки  врачани се черкуваха днес в храма “Св. св. Константин и Елена” в града. Митрополит митрополит Григорий отслужи литургия в чест на равноапостолните царе заедно с голяма част от градското свещенство и петима иподякони. Владиката освети и коливо, приготвено от храмовото настоятелство, поздрави именниците и пожела на  всички здраве, духовна бодрост и подражание на равноапостолската, нелека мисия на светите равноапостолни Константин и Елена. Той припомни техните жития, като акцентира на историческия  им принос за  узаконяването  на християнството, спирането на гоненията срещу последователите му и намирането  по Божий промисъл на Господния кръст в светите земи  от императрица Елена.

Над мраморния иконостас на храма е монтиран голям кръст, символизиращ победата над злото и  смъртта, който свети величествено с вградена луминисцентна светлина на днешния храмов празник, на Неделя Кръстопоклонна, на Въздвижение на Светия кръст- 14 септември и на други Господски и Богородични празници. Друго голямо, дървено – месингово разпятие с вградени Библейски и Евангелски сцени, дар от благодетели, е  монтирано вляво на Царските двери преди близо десетина години. Голяма икона “Богородица- Живоприемний източник” най-вляво на олтарната стена събира вярващите на литургия на Светли петък, когато е нейния празник.

Храмът е ремонтиран в първите години на този век, а църковният  двор е уникален-  с  много и различни цветя, лозови асми и плодни дръвчета. Изградена е дървена беседка и малък шадраван.

За разлика от престолния център, както навсякъде в страната, и във Врачанска епархия храмове и манастири чакат ред за ремонт и благоустрояване. Преди близо две седмици  Врачанският митрополит Григорий е приел кметовете на  селата Софрониево и Крушовица – Демира Димитрова и Илия Илиевски по тяхно искане. На срещата с били обсъдени предстоящи църковни  дейности в населените места, които управляват, похвалиха се с радост и задоволство самите те пред наш репортер. Софрониево очаква Архиерейско служение в ремонтираната си църква “Успение Богородично”  във връзка с празнуването  през тази година на 280-та годишнината от рождението на покровителя на епархията и селото, 55-та годишнина от канонизацията му и 225- та годишнина от ръкоположението му за епископ. Очаква се и одобрението на внесения през миналата година проект на стойност до 200 хиляди евро за ремонт и реставрация на късносредновековния храм  “Св.Николай” в селото, който е паметник  на културата от национално значение. Светинята за местните хора, с поклонение в която  тръгват на празнично шествие   на Националния празник  Трети март, е била отново изградена от предците им  след разрушаването й от турците от завърнали се от Влашко в края на XVIII в. потомци на изселилите се жители на някогашната Сърбеница.

В село Крушовица, в което живеят около 1100 души, храмът “Света Троица”, затворен от 12 години с кметска заповед, защото стана опасен след два некачествени ремонта, ще бъде ремонтиран с дарение от АЕЦ – Козлодуй в размер на 40 хиляди лева. Това  е съобщено на кмета Илиевски на 2 май от изпълнителния директор Иван Генов, в момента народен представител. Кметът е представил на епархийския архиерей количествено- стойностна сметка за ремонта, изготвена от местни специалисти.

Владиката е уведомил двамата управници, че в момента все още за тази година не са отворени европейските мерки за ремонт и реставрация на култови  сгради за  нито една от религиозните общности в България. Информацията бе потвърдена в разговор с Емил Милов, представител на фирма “Евроконсулт”, която е ангажирана с проекта и е готова да го внесе, щом стартират съответните програми. Очакванията са това да се случи най- късно до 15-ти юни.

В цялата епархия, където е възможно поради недостаъчния брой клирици, което вече е тенденция за храмовете в  диоцеза на БПЦ, днес бяха отслужени литургии, молебени, водосвети и осветени празнични  трапези за здраве и благопреуспяване на именници и всички вярващи.

Снимки: Авторът

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles