2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Вредители и болести по малините

Кърлежи, паяци и вируси могат да съсипят всичките насаждения, редовен преглед и третиране с подходящи препарати е спасението

Месец май е времето,  което сме привършили основната работа по поддържането на малините. Независимо от идеалните грижи, напълно възможно е да ги нападнат гъбички и куп други паразити.

Една от най-честите и неприятни изненади е пожълтяването на листата. Причините са няколко, основната от тях е бактериално заболяване на малиновия корен. Появяват се израстъци под формата на грудки. Издънките спират да растат, а листата пожълтяват. Ако вече има узрели плодове, те губят сладостта си. Това състояние се получава, ако храстите са засадени в алкална почва. Проблемът се елиминира, като се изреже засегнатата част от коренището. След това мястото, където е отрязано се облива обилно с 1-процентен разтвор на меден сулфат.

Възможно е листата да пожълтеят изцяло или стават на петна в резултат на вирусни заболявания. Тук трябва да сте по-упорити. Необходимо е да изрежете пожълтелите клончета. Едва след това третирайте с препарат от аграрната аптека.

Малиновата ръжда е истинска напаст за стопанина. Храстите започват да съхнат. Причината са гъбички. Първите симптоми са тъмни петна от долната страна на листата. Впоследствие те изсъхват, по стеблото се появяват кафеникави петна, наподобяващи рани. Засегнатите храсти се изкореняват и унищожават. За да не се появи малинова ръжда, през пролетта и есента обработете храстите с препарат за тази цел от аграрната аптека.

Хлорозата – малиновата жълтеница се проявява първоначално с пожълтяване на жилките на листата, а после и на самите листа. В резултат той се свива като фунийка. Причината са вируси, които се пренасят от кърлежи и листни въшки. Най-напред е необходим да прегледате храстите, ако има обиталища на насекоми, да ги отстраните, колкото е възможно. Болните храсти се изкопават и отстраняват, за да се локализира заразата. На същото място не засаждайте друг храст поне 8 – 10 години. Инфекцията е упорита, срещу нея няма лек. На изкопаното място можете да поипете малко гипс – 120 г на 1 кв. метър.

Гигантски растеж на храстите. Нарича се болест на микоплазма. Растението образува много неплодни малки издънки с височина от 30 до 50 см – до 200 на храст. Лечението е само едно – отстраняване на храста.

Паяк акари е истинска напаст върху малините. Той засяга още ягодите, боровинките, касисът. Ефективна мярка в борбата с паяка е пръскането на храстите с лекарства, които включват малофос, фосфамид, колоидна сяра, цидиал, метафос. Така се действа и при кърлежи.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles