10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Време е за късните домати и корнишони

До 10 – 15 юли е времето, в което се засаждат късните домати. По това време се сеят и семената на късните корнишони.

Все повече градинари започват да практикуват точно късното производство на тези зеленчуци. Предимството, в случая, е наличието на трапезата на свежа салата до късна есен, както и произведен от собствените ни ръце материал за зимнината.

Освен това късните домати могат да бъдат оставени зелени. От тях стават чудесни туршии, както и вкусното сладко от зелени доматчета. Те имат още едно преимущество – не се налага растенията да се разсаждат и така се избягва стресът на който са подложени. Имат обаче и трето преимущество – на по-малка площ се отглеждат повече растения. Късните домати не се нуждаят от опорна конструкция. Не се премахват и страничните им разклонения, т.е. растенията не се колтучат. Те узряват едновременно, което ги прави подходящи за консервиране. Плодовете са много здрави, тъй като съдържат повече сухо вещество. Недоузрелите плодове могат да се съхраняват и да дозреят по-късно.

Добре е корнишоните за късно производство да се засяват на местата освободени от ранното зеле, ранните картофи и фасула. Препоръчва се в лехите с корнишони да се оформят кулиси (от царевица, вейков фасул и др.) на отстояние 8-12 м едни от други. Те ги предпазват от засушаване през лятото.

Семената се засяват в гнезда, разположени на 40-60 см. едно от друго. Във едно от тях се слагат по 1-2 лопати добре изгнил оборски тор или подобрена почвена смес. Семената предварително се накисват в малко хладка вода в продължение на 12 часа, а ако се рътят са необходими 2-3 дни, за да формират 1-1, 5 см коренчета. Във всяко гнездо се поставят по 4-5 семена, а след поникването се оставят по две от най-добре развитите растения.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles