9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Връщат обонянието след COVID-19 с упорити тренировки с 10 аромата

Около 70 % от пациентите с коронавирус се оплакват от загуба на обоняние, което се смята за един от ключовите симптоми на заболяването. След възстановяването голяма част от тях си възвръщат обонянието, но всеки пети продължава да има проблеми с това в продължение на още един или два месеца. Учените се опитват да открият лекарство, както и да разработват специални методки за „обучение на обонянието“.

Оказва се, че загубата на вкус и обоняние не са никак безобидни. При вирусните инфекции това не е рядкост и освен SARS CoV-2 до такива нарушения може да доведат и други коронавируси, риновирусите, грипните вируси и вирусът на Епщайн – Бар. Това е причината учените да обърнат поглед преди всичко към препаратите, особено към онези, които са доказали своята ефективност при лечението на постинфекциозна обонятелна дисфункция.

Обширно изследване на европейски учени в три университетски клиники в Белкия показа, че при загубата на обоняние вследствие COVID-19 най-ефикасен е натриевият цитрат и тренировките за носа. Назалните спрейове, пероралните стероиди или овлажняването на носа не помагат при тези случаи. За да бъде възстановен усетът за миризми, медиците препоръчват тренировка на системата за обоняние, което на практика означава пациентът да се научи отново да различава аромати.

Единият от методите се базира на способността на мозъка да компенсира уврежданията на обонятелния епител и обонятелния тракт. На пациенти с пълна или частична загуба на обоняние заради коронавирусна инфекция в продължение на няколко месеца им е давано по два пъти на ден да вдишват поне по четири аромата по 15 секунди за всеки. Задачата била те да се опитат да ги запомнят.

Учебният комплект включва еднокомпонентни аромати: анасон, роза, карамфил, лимон, лавандула, мед, ягода, мащерка, евкалипт и шоколад, както и смеси с една доминираща нотка. Упражненията задействат възстановяването на обонятелните пътища, образувани от невронните вериги. Методът се оказа най-ефективен при по-възрастнаи хора и при пациенти с тежки нарушения на обонянието.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles