13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Всеки грам фибри блокира 7 калории от които се пълнее

Влакнините подпомагат стопяването на излишното тегло

Всеки грам фибри блокира 7 калории от които се пълнее. Те са така желаният баласт, който засища, но не позволява натрупването на мазнини. Напротив, влакнините, както още ги наричат подпомагат да се освободим от излишното тегло. 

Тези съставки в природните продукти са онази част от храната, която не може да бъде асимилирана от организма на човека. Съдържащите се в растителните продукти фибри обаче изпълняват много важна за нас роля за правилното храносмилане. Известно е, че млечните и животинските храни не съдържат никакви фибри. Храните, които са богати на мазнини, също имат минимални количества от тях, а храните с високо съдържание на влакна почти не съдържат мазнини. Затова фибрите играят основна роля за предотвратяване на запека и стомашните разстройства, а богатата на фибри диета се отразява благотворно на раздразнения стомах.

Според диетолозите всеки възрастен човек се нуждае всеки ден от 20-30 грама фибри, защото тялото има потребност от 12 грама фибри на всеки 1000 консумирани калории. Хората, които консумират малко фибри (под 13 грама дневно), са два пъти по-застрашени от дивертикулозис (възпаление на дебелото черво) в сравнение с тези, които консумират много фибри. Статистиката сочи още, че болшинството от хората приемат дневно около 10 грама влакна, което е твърде малко.

Дневната нужда от фибри за децата може да се изчисли, като към възрастта се прибави числото 5. Например за 10-годишно дете дневната доза влакнини се изчислява по формулата: 10+5=15 грама.

Според редица научни сведения диетата, богата на фибри, е един от най-добрите начини да бъдеш здрав и същевременно да свалиш мазнини. Ето няколко факти в подкрепа на този извод:

Всеки консумиран грам фибри блокира усвояването на седем калории от тялото. Това означава, че ако приемаш 35 грама дневно, сваляш 250 калории от дневното меню.

Фибрите изгарят калории, тъй като на тялото му се налага да полага повече усилия за храносмилането им. Дори има много богати на фибри храни, които карат тялото да гори повече калории, отколкото самите те съдържат. Тези храни създават калориен дефицит.

Фибрите тушират и спазмите, причинени от глада. Те създават усещането за ситост в случаите, в който се прави строга разтоварваща диета за отслабване.

Фибрите прочистват и чревния тракт от токсините, канцерогените и мастните наслагвания.

Затова, когато решим да спазваме диета за отслабване и същевременно да приемаме хранителни добавки се препоръчва да се гледа количеството фибри, изписано върху опаковката.

Какво значи липотропици?

Липотропиците чистят токсините и топят мазнините. При избора на хранителни добавки също трябва да се съблюдава дали те присъстват в тях. Това са вещества от групата на витамините и аминокиселините. Те помагат на черния дроб при преработката на мазнините. Липотротиците намаляват нивото на холестерола и изчистват редица токсични вещества от черния дроб, които се трупат от алкохола и лошите храни.

Всички тези естествени вещества се намират в много храни. Ако обаче сте на диета, спортувате редовно или профилактично прочиствате организма си, вие се нуждаете от липотропици в концентриран вид. Те се предлагат на пазара в многообразни и различни форми, най-често в комбинация с други полезни вещества. Трябва да знаете, че най-добро съчетание от добра усвояемост, въздействие и цена предлагат липотропиците, които са в прахообразна форма или са в още по-скъпия и ефикасен вариант – на капсули. Таблетната форма има бавно действие. При тях веществата не са в активно състояние и затова не се препоръчват.

Липотропиците се приемат с чаша вода първо сутрин на гладно, преди физическото натоварване. След това – 30 минути преди най-голямото хранене или вечер преди лягане. Най-ефикасно е неколкократното приемане през целия ден.

Знаем ли как се наричат процесите в нашето тяло?

Във фитнеса или при диетолога чуваме редица термини, обозначаващи едно или друго състояние в нашето тяло, един или друг биохимичен процес в него, но не знаем точното значение, а ни е и срам да попитаме. Ето най-честите термини:

Анаболизъм – част от метаболизмa, включваща биосинтеза на клетъчни компоненти от по-малки молекули. При анаболните процеси се изразходва енергия.

Анаболитни процеси – процеси, свързани с изграждане и натрупване на органични вещества в организма.

Анаболни хормони – хормони, стимулиращи анаболитните процеси.

АТФ – молекула, наречена аденозин трифосфат, горивото на живота; изграждащ елемент на нуклеиновата киселина, който генерира биологичната енергия в комбинация с В1, В2, Б3 и пантотенова киселина.

Баланс – равновесие. Когато се говори за балансирано хранене, балансиран прием на определени вещества, става дума за приемането на хранителни нутриенти (въглехидрати, липиди, белтъци) в препоръчителните от нутрициологията съотношения.

Балансираност на аминокиселините – съотношение на аминокиселините в храната, което осигурява максималното им използване от организма и съответствува на неговите потребности.

Диетотерапия – лечение на заболявания със специални диети, включващи специфични храни и/или начини на кулинарна обработка на храната и/или специален режим на хранене.

Липотропен ефект – повишено увличане на мастите в енергетичния цикъл.

Метаболизъм – обмяната на веществата в организма.

Нутриент – хранително вещество.

Нутриционисти – специалисти по хранене.

Суплементиране – добавяне в храната на вещества, които се намират в нея в недостатъчни количества или изобщо липсват или са разрушени при обработката й, но са нужни на организма за нормалното протичане на жизнените процеси (напр. витамини).

Как да постигнем ефект с хранителните добавки?

За да имате желаният ефект от използването на хранителните добавки, ще трябва да спазвате следните златни правила.

Определете правилната доза, която ви е необходима. И тъй като потребностите и физическите показатели на всеки отделен човек са строго индивидуални, може да се окаже, че дозировката, посочена в инструкцията, невинаги е точна за всеки конкретен случай. Фактори като тегло, възраст, физическа активност и резистентност на организма са от особено важно значение. Затова няма да сгрешите, ако се обърнете към някой специалист при определянето на режима и дозировката при приемането на хранителните вещества. От полза ще е и проследяването и редовното записване и анализиране на постигнатите резултати.

При използването на добавки винаги се правят различни комбинации между няколко продукта. Затова е важно да се приложи правилната пропорция и комбинация, за да се постигне синергистичен, а не антагонистичен ефект, което ще доведе до намаляване и дори изолиране на преследваната цел. Тази информация ще научите от каталога, етикета на продукта, от специализираните издания или експертите.

За да се постигне максимална усвояемост, те трябва да се приемат в точно определени моменти. Това изискване е от голямо значение, тъй като, ако не спазите само 10-20 минути точното време на приемането, действието на препарата отслабва наполовина.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles