10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Вселенската Патриаршия вдига схизмата на Македонската православна църква

Официалният сайт на Бигорската света обител „Св. Йоан Кръстител“ сподели, че в днешното заседание проведено под председателството на Негово Всесветейшество вселенския патриарх Вартоломей е взето решение за вдига на схизмата на Македонската православна църква, като тя ще бъде приета в Евхаристийно общение.

Официално изявление е пристигнало в деловодството на Светия синод на МПЦ от Вселенската патриаршия и гласи:

Светият и свещен Синод, който се събра днес, понеделник, 9 май 2022 г., под председателството на Негово Всесветейшество Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей обсъди подробно църковния въпрос за Скопие и след като оцени в заключителната фаза жалбата, подадена до Църквата майка от тази църква, както и жалбите на държавата Северна Македония, реши следното:

1) Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на Църквата под ръководството на архиепископ Стефан, лекувайки раната на схизмата и осигурявайки „елей и вино“ за раната на нашите православни братя и сестри. За тази цел се издават и съответните патриаршески и синодални сборници.

2) Предоставя на Светата църква на Сърбия уреждането на административните въпроси между нея и църквата в Северна Македония в рамките на каноничния ред и църковната традиция.

3) Признава за име на тази църква „Охридска“ (което означава областта на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както е обещано писмено на Вселенската патриаршия и нейния предстоятел, като изключва термина „македонска“ и всякакви други производни на думата „Македония“.

Източник: Бигорски манастир - https://bigorski.org.mk/vesti/nastani/seradosno-blagovestie-od-carigrad-vselenskata-patrijarshija-ja-prizna-nashata-drevna-i-vozobnovena-ohridska-arhiepiskopija-za-kanonska/

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles