-0.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Всички 17 проби за коронавирус у нас отрицателни

Джипитата с право да издават болнични на върналите се от Италия и Китай

Пробите на 17 човека, които са хоспитализирани в различни лечебни заведения в страната със зачервени гърла и лека температура след завръщане от чужбина, са отрицателни за коронавирус. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването и уточниха, че става въпрос за хора, които са пътували в държави, където вече има болни от covid-19 . Проби на 17-те са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести. Те са настанени в болници в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе.

Отрицателни са и всички 19 проби, изследванив сряда във Военномедицинска академия.

Джипитата с право да избават болничен на български граждани, върнали се от Китай и Италия заради новия коронавирус, съобщиха междувременно от Министерството на здравеопазването.

За целта регионалните здравни инспекции ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на съответната административна област.

За издадения болничен лист следва лицата да уведомят своя работодател в нормативно установения двудневен срок. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен на работодателя след изтичането на карантината.

Министерството на здравеопазването напомня, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Министерството на здравеопазването препоръчва също така да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.

Отговорност на всеки български гражданин е да се отнася съвестно към своето здраве и здравето на околните. В този смисъл Министерството на здравеопазването апелира гражданите под карантина да я спазват стриктно.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles