20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Вторият срок по различно време (ЗАПОВЕД)

Това става по виждане и избор на всяко училище поотделно, причината е удължаването на учебната година заради коронавирусната пандемия

Вторият учебен срок за учениците ще започне по различно време за различните класове, като това ще важи и за различните училища. Причината е удължаването на учебната година за 1-6 клас заради пандемията. Този ред е разрешен с новазапо ( ТУК) на образователния министър Красимир Вълчев.  С нея за учениците от 1-и до 6-и клас Вълчев определя две допълнителни седмици, в които дните да са неучебни, а да се използват за компенсиращи мерки, занимания по интереси и/или обща подкрепа, в т.ч. и от разстояние в електронна среда. За малчуганите от 1-и до 3-и клас има и една седмица за проектни или творчески дейности, която вече бе заложена в учебния график, и така най-малките стават общо три седмици. Училищата обаче са тези, които преценяват кога да използват тези седмици, и дали да протекат по време на дистанционното обучение до края на годината. Ако школото прецени, че няма възможност да организира онлайн обучени за най-малките ученици ( от 1-и до 3-и клас) и използва трите седмици от днес до 21 –и декември, то ще трябва да стартира втория учебен срок по-късно. Причината, е че те ще се водят неучебни, а първият срок на учениците приключва след 18 учебни седмици. Така, за учениците от школата, които ще имат три проектни седмици, първият срок ще приключи с 3 седмици по-късно – на 23 февруари, а вторият ще започне на 25 февруари. В училищата, които ползват двете седмици за допълнителни занимания за учениците от 4-и до 6-и клас сега, първият учебен срок за тях пък ще приключи с 2 седмици по-късно – на 16 февруари, а вторият ще започне на 18 февруари. 24-и февруари за първи-трети клас и 17-и февруари за четвърти- шести клас са неучебни, тъй като това ще е единият ден междусрочна ваканция за учениците. Тя е скъсена от три на един ден, тъй като два от тях ще се използват за по-дълга коледна ваканция (22 и 23 декември).

Училищата могат да решат да използват само една от допълнителните седмици. Така първият срок ще бъде удължен само с една седмицаи и ще приключи на 9-и февруари, а вторият ще започне на 11-ти.

Школата, в които няма проблем за провеждане на ефективно дистанционно обучение, и преценят, че ще използват проектните седмици в края на година, няма да има промяна в края на първия учебен срок и те започнат втория учебен срок на 4-и февруари, след като са имали ден междусрочна ваканция на 3-и февруари. Така ще бъде и при големите ученици от 7-и до 12-и клас.

Следвай ме – Общество / У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles