12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Във Враца извършиха първото богослужение с предпазни мерки

Митрополит Григорий Врачански: Спазвайте разпоредбите на здравните власти и се уповавайте на Бога Светата му Майка и Божиите угодници!

Наташа Войкина, Враца

Снимки: Авторът

В петък, 13 март, в катедралния храм “ Св. 12 Апостоли“ Врачанският митрополит Григорий оглави  Малко повечерие с Богородичен канон и Втора статия на Богородичния Акатист.

На Архиерея съслужи председателят на Църковното  настоятелство, секретарят на митрополията свещ. иконом Николай Костадинов и иподяконите ( четци) Димитър и Цветомир, негови синове, като на клира пяха свещеници и хористи. В своята проповед митрополит Григорий призова присъстващите в храма миряни да се уповават на закрилата на Божията Майка, която винаги е откликвала на отправените към нея молитвени стонове. 

В изпълнение на Патриаршеското окръжно към митрополитите на БПЦ той се обърна към вярващите да изпълняват стриктно разпоредбите на здравните власти, защото лекарят и неговия труд са благословени от Бога. Архиереят напомни всеки да бъде отговорен към здравето на ближните, при болест да остане у дома, за да не заразява останалите.

Свещеноиконом Николай отправи и специалното прошение към Бога за избавление от болести и страдания, а всеки се поклони на Владимирската Богородичен икона с целувание, след което получи благословението на митрополита.

След всеки двама миряни отец Николай избърсваше иконата с потопен в дезинфектанти памук. С надежда в Божията помощ в сполетялата човечеството напаст вярващите се разотидоха, укрепили се с мъдростта на Божието Слово.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles