15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Въздвижение на честния кръст Господен – Кръстовден

Въздвижение на честния кръст Господен – Кръстовден се чества на 14 септември, датата на празника не се променя. В този ден и Православната, и Католическата Църква отбелязват събитие, случило се през 326 година. Тогава императрица Елена с разрешението на своя син император Константин, при специално пътуване в Йерусалим открива кръста, на който е бил разпънат Иисус Христос.

По време на Светата Литургия в православните храмове се пее припевът: „Кресту Твоему прикланяемся, Владико …..” (църкв.слав.).

Според църковните изисквания към вярващите, Православната църква забранява в този ден консумацията на месо, яйца, мляко и млебни продукти. Храната е дори без олио. В Католическата църква този еднодневен пост е по-облекчен – яде се постна, растителна храна, но олиото е позволено.

Според народната традиция в България от Кръстовден започва гроздоберът.

                       Кръстът е мярката на любовта

           Сисанийски митрополит Павел (със съкращения)

Бог е любов,  ние, хората, сме създадени по Божий образ. Това означава, че самите ние следва да сме любов. Онзи, който твърди, че има любов, няма нищо, защото който има любов, не го казва, а я живее, преживява я, вижда я, тя е в живота му. Тази любов особено си личи, когато човек има трудности и изкушения, но не губи красотата на любовта …

Христос ни е показал Своята любов чрез Кръста. Кръстът е мярката на Божията любов. Искаш ли да видиш колко Бог  обича  теб, и мен, и всички, погледни Кръста. Там ще видиш един Бог, Който навежда небесата, става Човек, влиза в човешкия живот, в нашия живот, ходи сред нас, благотвори и изцелява всички, открива ни Своята истина. Всичко това е израз на  любовта.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles