8.5 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Възстановяват плановите операции в столицата

Възстановявам плановата оперативна дейност на територията на София-град. Това се посочва в заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, публикувана на сайта на СРЗИ (ТУК).

Заповедта влиза в сила от днес, 19 април.

Здравните власти спряха плановия прием в болниците в редица градове в страната в началото на март.

Тогава в областите Пловдив, София и Бургас се увеличиха леглата за прием на пациенти с COVID-19.

Също така се забраняваха посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Днес здравният министър Костадин Ангелов обяви решенията за ваксинация с „Астра Зенека“. В брифинга взеха участие и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. Мариана Мурджева, главен координатор на Експертния съвет по клинична имунология

Какви са решенията на Националния ваксинационен щаб:

1. Ваксината на „Астра Зенека“ няма да се прилага при жени под 60 -годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

2. Всички лица, получили първа доза от ваксината на „Астра Зенека“, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

3. Лицата, които са ваксинирани с първа доза с ваксината и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“ – не по-рано от 84 дни от първата доза на „Астра Зенека“. Тогава ваксинацията ще се счита за завършена.

4. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца, след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

5. Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Хората, които не желаят втора доза, няма да получат ваксинационен сертификат, тъй като имунизационният цикъл не е завършен, уточни министър Ангелов.

РНК ваксината като втора доза ще подпомогне създаването на по-добър имунен отговор, обясни проф. Мурджева и допълни, че подобно решение вече е взето във Франция и Германия. Тя обаче посъветва хората, които нямат сериозни нежелани реакции след първата игла с векторната ваксина, да си поставят и втора доза от нея, тъй като само тогава ще могат да бъдат сигурни, че имунизационния им цикъл е завършен.

Няма как да се запише час за втора доза през е-регистъра, но това не бива да притеснява хората, защото датите се следят и ще има подготвени ваксини. Предстои РНК ваксините да бъдат пуснати и в „зелените“ коридори, обясни здравният министър. През май, когато се очакват по-големите доставки на ваксини, хората ще могат да си запазват час за имунизация с предпочитания препарат, каза още той.

За разхлабването на мерките

До отмяната на мерките за нощните заведения има още 10 дни. Епидемичната обстановка се следи и в зависимост от заболеваемостта може да има движение и в двете посоки, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

„Зависи от темпа на понижаване на броя на заразените и от броя на хоспитализираните. Ще вземем решение максимално близо до срока“, уточни Кунчев.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles