10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Върлува вирус по-опасен от грипа

Две деца вече са в болница, най-тежко го изкарват тези до 5 годинки

„Респираторен синцитиален вирус върлува в София. Той е вторият почти толкова опасен за децата, колкото и грипният, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология. – Той води до инфекции на най-малките въздухоносни пътища на белия дроб“, допълни той и обясни, че в столицата вече има два регистрирани случаи с деца.

По думите на специалиста заболяването, причинено от синцитиалния вирус протича обикновено заедно с грипа, но сега го е изпреварил. Най-застрашени са недоносените деца, а инфекцията е опасна за тези до 5-годишна възраст, както и за възрастните хора с хронични заболявания.

Все още не е късно да си сложим противогрипна ваксина, отбеляза проф. Кантарджиев и поясни, че към момента грип има само в Грузия и Северна Ирландия.

„Докато има отворени прозорци в градския транспорт, в София няма да има грип, или поне няма да има бурно разпространение на заболяването“, категоричен беше проф. Кантарджиев. Той препоръча да не се контактува с болни, кашлящи и кихащи, болните да си стоят вкъщи с маски и често да си мият ръцете.

По отношение на мръсния въздух в София професорът каза, че положението не е чак толкова трагично и въздухът не е толкова мръсен. Той посъветва, когато има мъгла, когато температурите са ниски и няма вятър в големите градове, да не се разхождаме дълго време и да използваме шал.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles