9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Въшки налазиха учениците в столичните училища

Въшки налазиха учениците в софийските училища. Столичната регионална здравна инспекция е провериха 178 от тях през миналата седмица. Паразитите и техните гниди са открити в 113 школа. 58 на сто от опаразитени деца са от първи до четвърти, а 38 на сто – от пети до седми клас.

През последните години в столицата броят на опаразитените лица постоянно нараства, предупредиха още от здравната инспекция.

Здравните инспектори препоръчват родителите и учителите да преглеждат косите на децата редовно за въшки и гниди. Въшлясалите да не се пускат в училище докато не бъдат обезпаразитени.

От Столичната РЗИ поясниха, че ако вкъщи има един с въшки и гниди, трябва да се третират профилактично с препарат косите и на всички в семейството. Гребените и четките за коса трябва да се изваряват минимум 5 минути. На висока температура и продължителна програма в пералнята трябва да се изперат спалното бельо и дрехите на опаразитеното дете.

„Въшките и техните гниди могат да провокират тежки паразитозни дерматити в резултат на чесането, предупреди д-р теодора Вълчева – Ушева от Клиниката по алергология и дерматология в Александровска болница. – Често пъти дигнозата се поставя погрешно като серозен дерматит“, допълни тя.

Въшките се хранят с кръвта от скалпа, като женските снасят яйцата – книги, прикрепвайки ги към косъма. те се откриват най-често зад ушите и задната част на главата в близост до врата. Те не са признак на лоша хигиена. Упоритият сърбеж е подсещане да се прегледа косата и скалпа изцяло.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles