22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

В Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят отново

Първият в страната Център за специализирано протезиране и рехабилитация е резултат от съвместните усилия на болницата, общината и неправителствена организация.

В Университетската болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас помагат на хора с ампутирани крайници да проходят отново. За това се ползва специализирана база за протезиране, рехабилитация и социална помощ от експерти.

Идеята за тази подкрепа се ражда след два случая, добили медийна известност. Едната е протезирана млада жена, останала без крака след прегазване от влак. Вторият пациент е мъж на средна възраст, който след ампутация на краката живя в болницата няколко месеца в отчаяние, че няма как да се грижи за себе си и няма къде да отиде. След намесата на Националния алианс за интеграция след ампутации и протезиране, тези пациенти получават специално изработени за тях протези, рехабилитация и човешка подкрепа. Младата жена води пълноценен живот, работи и ходи на спортни състезания. Мъжът се прибира в родния си град и сам се грижи за себе си.

След подписано споразумение с УМБАЛ Бургас и меморандум за сътрудничество с Община Бургас, центърът вече е факт. Той се намира на 10-я етаж в стария корпус на болницата, в Отделението за продължително лечение. Базата и част от специалистите се предоставят от болницата, а пациентската организация осигурява съдействието за протезиране и свои експерти в специфичните упражнения.

Сега третият пациент, 57-годишният Христо Христов, уверено прави първите си крачки с протези.

„Щастлив съм, чувствам се нов човек. Благодаря на всички тук“, казва той.

Христо е останал без крака заради измръзване. С новите си „крака“ се е научил да ходи за по-малко от 10 дни. За това помагат специализираните упражнения, както и симулационен терен, наподобяващ естествени настилки, които се срещат в градска среда.

„Най-трудното нещо е човек с ампутирани крайници да се върне обратно в обществото. След като два пъти успяхме да направим това, решихме да окажем тази подкрепа на повече хора“, каза д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ Бургас. Пациентите не заплащат нито протезата, нито престоя в болницата, той се поема по НЗОК.

„След толкова години стаж в здравеопазването, мога да кажа, че за съжаление медицинските проблеми прерастват в тежки социални проблеми. Особено е характерно това за хората с тежки физически увреждания. Решавайки този медицински проблем, ние решаваме и социалния проблем на пациента“, обясни д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване в община Бургас. Община Бургас е сред първите администрации в страната, подписали меморандум за сътрудничество с пациентската организация.

„Тенденция в Европейския съюз е такива хора бързо да бъдат връщани в обществото. В Бургас успяхме да постигнем уникално сътрудничество, каквото няма никъде в страната. Рехабилитацията на човек с изкуствени крайници се отличава от обичайния рехабилитационен процес. Тук прилагаме видяното във водещи центрове в Европа и Азия“, добави адвокат Теньо Тенев, зам.-председател на Националния алианс за интеграция след ампутация и протезиране.

Всеки пациент, който желае да получи съдействие от експертите на алианса и подробна информация за дейността на центъра, може да се свърже с тях на тел. 0887379739, 0886 879701, всеки работен ден от 12 до 18 ч. и чрез електронната поща: office@novjivotsprotezi.eu.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles