10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

В Добрич спасиха дете с инсулт

12-годишното момче е било десет дни в кома, изписват го в понеделик

Лекарите от отделението по педиатрия на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич спасиха живота на дете с масивен инсулт.

Дванадесетгодишният Христо постъпва в лечебното заведение на 14 ноември в епилептични гърчове, следва инсултът и десет дни кома. Единствените му жизнени функции са били дишане и сърдечен ритъм.

Почти никой от детското отделение не е очаквал днес той да говори и да прави отново първите си крачки.

 „Педиатрите от здравното заведение за първи път се срещат с инсулт при дете и то толкова тежък, че би бил смъртоносен при възрастен човек“, казва д-р Кристина Желязкова.

След дълго лечение животът на Христо вече е вън от опасност, предстои му продължителна рехабилитация. Момчето вече успява да движи по малко лявата половина на тялото си, която до скоро е била напълно парализирана, възстановява говора си и се храни без сонда.

В 30-годишната си практика д-р Йовчо Йовев за първи път се сблъсква с толкова тежък инсулт при дете. „Напълно обезкуражен бях. Освен че не съм виждал у деца, у един възрастен такова състояние винаги завършва летално“, коментира той. Според д-р Йовев Христо ще се възстанови напълно. „Мислех, че лявата ръка ще остане наистина без функция, но той хваща вече с лявата ръка, макар и с намалена мускулна сила. Говори толкова колкото и преди и прогнозата е добра“, споделя лекарят.

Майката на детето не може да спре да благодари на лекарите. „Детето наистина беше на живот и смърт, прогнозите бяха лоши, но благодарение на екипа, те се справиха блестящо. Затова им благодаря. Не знам дали думите са достатъчни, за да кажа едно голямо Благодаря“, казва Иванка Иванова.

В понеделник Христо ще бъде изписано, а рехабилитацията му ще продължи в една от къщичките за настаняване от семеен тип, където ще бъде и майка му. Там за него ще се грижи рехабилитар, ще го наблюдава и лекар. Впоследствие момчето ще се прибере вкъщи.

Снимка: Факти  

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles