9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

В ЕС няма достатъчно защитни облекла срещу коронавируса

Обмислят общи търгове за доставката им

Потенциален проблем е недостигът на лично предпазно облекло при зарази, като коронавируса, в Европейския съюз. Това е станало ясно по време на извънредно заседание на Съвета на здравните министри на Европейския съюз. На заседанието в Брюксел, Белгия, са взели участие всички държави-членки, двайсет от които са били представени на ниво министър. Сред тях е бил и българският министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Представителите на отделните държави са изразили надежда, че Европейската комисия чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите-членки при недостиг. Бил е отправен апел за разработване на обща ваксина, финансирана с европейски средства, която би могла да се използва, ако коронавирусът мутира в сезонен грип. Откроена беше и необходимостта от задълбочен анализ на зависимостта на ЕС от трети страни по отношение на лекарствени продукти и медицински изделия.

Общо е мнението, че бъдещата координация на здравните изискванията към контролно-пропускателните пунктове е много важна. Ключова роля за намирането на устойчиви решения на евентуални бъдещи проблеми имат обменът на информация между държавите – членки по отношение на предприетите мерки и добрите практики. Отбелязано е, че е необходимо Китай и трети страни с уязвими здравни системи да бъдат подпомогнати.

„Избухването на епидемията от новия коронавирус е предизвикателство за здравните системи в световен мащаб. Подобни събития неизбежно провокират тревога. Същевременно те са демонстрация за ползите от изградените механизми за сътрудничество и координация в Европейския съюз.“ Това е подчертал министър Ананиев по време на изказването си. Той е посочил още: „Мерките, предприети на национално ниво, са част от ефективна система, осигуряваща прозрачност, информираност и мобилизация. Тази система допринася за овладяване на ситуацията в рамките на целия ЕС. Убедени сме, че една от целите на днешния Съвет на здравните министри следва да бъде именно внасянето на успокоение сред гражданите на Европейския съюз. Коректната, отговорна и точна комуникация към гражданите на държавите-членки е изключително важна в подобни моменти.“

В изказването си Кирил Ананиев е посочил, че на национално ниво България е въвела ефективни мерки, които са съобразени с препоръките на Световната здравна организация. Той е обяснил, че е създадена междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, включително координация със службите за граничен контрол. Налице е координация и стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови лечебни заведения. Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения. Предприети са ефективни мерки за информиране на обществеността. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават своите въпроси относно епидемията и да получат компетентен съвет от епидемиолог.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles