5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

В кои квартали на София цените на жилищата са най-високи

Въпреки постоянния ръст на цените на недвижимите имоти, България е на трето място сред страните с най-достъпни жилища след Индия и Турция, показва класация на британски онлайн портал за недвижими имоти.

В София кварталите с най-голямо несъответствие между цени на жилищата и доходите са „Иван Вазов“, където квадратният метър в офертите надминава 2000 евро към третото тримесечие на 2021 г., следван от „Изгрев“, „Яворов“, „Оборище“, „Изток“,“Кръстова вада“, и в близост до големи бизнес центрове“.

Сред кварталите с най-достъпни имоти, съобразно доходите на населението, са „Бутунец“, „Кремиковци“, „Илиенци“, „Модерно предградие“, „Свобода“, „Връбница“, „Люлин“ 5, „Люлин“ 2 и др.

Жилищата се смятат за „достъпни“, когато домакинство със средни доходи трябва да спестява до 3 пъти годишния си брутен доход, за да си купи жилище с размер, равен на средния за страната (73 кв. м.). Имотите са „умерено недостъпни“, когато домакинството трябва да спестява между 3.1 и 4 пъти годишния си брутен доход; „сериозно недостъпни“ – между 4.1 и 5 пъти, и „крайно недостъпни“ – повече от 5.1.

От Софиска агенция за недвижими имоти прогнозират, че през 2026 г. ще се усети понижение на цените.

Задава се нов голям бум на строителството в София. В следващите 10 години ще бъдат застроени минимум 80 000 декара.

Тези площи вече са договорени с техните собственици, а част от земята е била придобита от инвеститори и по друг начин.

Най-застроено се очертава в районите около Кремиковци, Враждебна и високите части на Горна баня. 

„Тенденцията е София да се разрасне още повече.Хората искат да се преместят в столицата по ред причини, а това обяснява и търсенето на жилища.

В четири от петте най-големи градове (София, Пловдив, Варна и Бургас) жилищата са „крайно недостъпни“ за домакинствата със средни доходи през 2020 г. В тези градове жилищата са достъпни само за 10-те процента домакинства с най-високи доходи. В петия най-голям град – Русе, жилищата са „сериозно недостъпни“ за домакинствата със средни доходи.


Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles