20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

В разгара на сезона: Запеканка с череши без брашно

В разгара на летния сезон едва ли ще се намери двор без черешово дърво. Черешите изобилстват и на пазара. Много домакини ги консервират под формата на сладка и компоти за зимата.

Най-доброто за вашата трапеза,
вижте ТУК и ТУК

Поднасят ги на домашните в  суров вид и се притесняват да направят сладкиш, за да не нарушат диетата и развалят фигурата преди морето. Възможно е обаче с тях да се приготвят и нискокалорични десети.

„Следвай ме” ви предлага две рецепти на запеканка с череши, в които няма нито грам брашно. Те са отлични за кафе, джин с тоник, бяло вино или друга напитка по ваш вкус. Всичко необходимо за неповторимата ви трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК какво предлагат те и къде се намират.

Първи вариант

Продукти: извара – 500 г, яйца – 3 броя, захар – 5 супени лъжици, грис – 5 супени лъжици, краве масло – 20-30 г, канела – щипка, череши без костилки – 1 – 1 ½ водна чаша.

Приготвяне:  Изстискайте леко черешите от сока, но се постарайте да не ги смачквате пракалено. Разбъркайте с вилица жълтъците на яйцата и захарта в изварата. Прибавете гриста, разбъркайте и оставете настрани 10-ина минути. През това време разбийте белтъците на пяна с миксер. В изварената маса добавете ванилия или канела. Направете кладенче, добавете разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с лъжица или лопатка. Намажете съдът за печене с маслото и сложете извареното тесто. Отгоре украсете с черешите. Печете в нагорещена фурна до 180 градуса в продължение на 20 – 25 минути. За да не загори, покрийте първоначално с фолио и го махнете пет минути преди изпичането до готовност. Поднася се охладена.

Втори вариант

Продукти за форма с диаметър 21 см., яйца – 4 броя, захар – 150 г, ванилия – 2 броя,  извара – 800 г, череши безкостилки – 400-500 г.

Приготвяне: отделят се белтъците от жълтъците,. Жълтъците се разбиват със захар до бяло. Прибавят се ванилията и изварата. Разбърква се прецизно. Белтъците се разбират с миксер, като се прибавя щипка сол за по-добро набухване. Слагаме сместа в намазана с масло форма за печене. Отгоре нареждаме черешите. Пече се във фурна, нагрята преди това до 180 градуса. Пече се около час.

След охлаждане може да се посипе с пудра захар.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles