В Русе търсят кръводарители от група А

Университетската болница „Канев“ в Русе търси кръводарители от група А. Нуждата се налага за спешен пациент, съобщиха от лечебното заведение.

Желаещите да помогнат могат да го направят всеки работен ден от 8.00 до 14.00 ч. в Отделението по трансфузионна хематология.

Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя. Когато хората са притиснати от обстоятелствата и даряват кръв по принуда, те са склонни да крият заболявания, които могат да увредят тяхното собствено здраве или да доведат до предаването на инфекции по кръвен път на нуждаещите се.

Самото кръводаряването не вреди. Човешкият организъм разполага с естествени регулаторни механизми, които компенсират дареното количество от 450 мл. кръв. Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да осъществи благородният акт. Мъжете могат да го правят пет пъти в една календарна година, а жените четири, като интервалът между две кръводарявания не бива да е по-кратък от два месеца.

Exit mobile version