11.5 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

В Украйна забраняват руската музика, също и внос на книги

Алла Пугачова и Максим Галкин правят изключение в списъка

В Украйна ще е забранено публичното изпълняване на музика на творци с руско гражданство, след като днес Върховната рада одобри с мнозинство от две трети тази мярка, съобщи в Телеграм украинският депутат Ярослав Железняк.

В текста към гласувания законопроект се обяснява, че „музикалната продукция на държавата агресор (може) да повлияе на сепаратистките настроения сред населението“. Руската музика би направила по-привлекателно възприемането на руска идентичност и цели отслабване на украинската държава, се казва в текста, цитиран от БТА.

Изключения ще се правят само за творци, които публично са заклеймили войната в Украйна, като Службата за сигурност на Украйна (СБУ) ще изготви за целта специален списък на творците, за които се прави изключение.

Григорий Лепс, Филип Киркоров  и Любе със сигурност няма да са в него. Пугачова и Галкин обаче са сред най-яростните противници на властта в Кремъл.

Успоредно с това бе забранен вносът и разпространението на книги и друга печатна продукция от Русия, Беларус и окупираните от Русия територии. Книгите от Русия вече са обект на цензура от 2016 г., отбелязва ДПА.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles