12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Галушки от банатската народна кухня

Галушките са обичано ястие сред банатските българи. След Освобождението, когато се завръщат в България, нашите сънародници донасят много рецепти, характерни за народите, населявали земите на бившата Австро-Унгария.

Днес всеки проявява фантазия при приготвянето им, затова представеният тук вариант не е единствена норма. Тази рецепта е на Мария Караджова от село Бърдарски геран. Тя е научила рецептата от своята баба и сега ги представя на всички, които искат да опитат кулинарното предизвикателство. „Следвай ме” я публикува с любезното съдействие на „Фалмис”.

Приготвяне: Обелват се 10-тина средно големи картофа. Нарязват се на средноголеми кубчета и се сваряват в подсолена вода до омекване. Едно яйце, щипка сол, вода и брашно се замесват на твърдо тесто. Във вряща подсолена вода се пускат галушките (това са накъсани малки парченца от тестото) и се варят около 10-15 минути. Прецеждат се, омазняват се леко със загрято олио. В тиган се запържват трохи за гарнитурата (това се прави, докато се варят галушките).  Накрая се редят в голям съд или тава ред галушки, ред картофи, ред нагорещена мазнина, ред запържени трохи и натрошено сирене.

Поднасят се топли.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles