15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Гел, флуид, крем или олио срещу UV-лъчите

Изборът е според типа кожа, да се следи за правилния слънчезащитен фактор

В последните години българинът все повече се интересува как да се предпази от слънцето и опасните UV лъчи. Повечето хора знаят възможностите на различните защитни фактори. По-малко обаче са тези, които са наясно какво точно да изберат сред многообразните продукти: гелове, флуиди, мляко или крем.

Сега, когато летните горещини вече са факт, информацията за UV, UVA + UVB или просто „слънчеви“ лъчи започва да ни залива от брошури, витрини на магазини и тв реклами.  Защо е важно да се „пазим“ от слънцето? Кога и как да нанесем слънцезащитен крем? Кой слънцезащитен продукт е подходящ за нас? Какво да изберем за децата? Кои са фактите и кои митовете за слънцезащитата? Отговорите на тези въпроси ни дават в анкета, чиито отговори публикуваме, десет водещи дерматолози в България.

Как да изберем правилния фактор на слънцезащитния продукт?

Когато посягаме към рафта за слънцезащитен продукт, първо трябва да внимаваме за етикетите по кремовете, съветват специалистите. Навсякъде има надписи за фактора за предпазване от слънце. Най-важното – какво означава SPF фактор? Това е Sunburn Protection Factor – фактор за предпазване от слънчево изгаряне, и е начин да се измери доколко едно средство за слънцезащита предпазва кожата от ултравиолетови лъчи. А те от своя страна са различни типове, като например UVB – или облъчването, което причинява слънчево изгаряне и може в по-дългосрочен план да доведе до рак на кожата.

Ако на продукта е изписан фактор 6 до 30, то важи правилото – „Колкото по-висок е SPF факторът, толкова по-малко UVB лъчи достигат кожата ни“. Разбира се, без да се заблуждаваме, че ако си купим крем със SPF100, ще си осигурим целодневна защита на плажа. По-високите фактори – например, над 50 и повече, се препоръчват за хора с по-светла и чувствителна кожа, светла коса и очи, които изгарят за по-малко от 5 минути на слънце, в случай че не са нанесли слънцезащитен крем и в повечето случаи не получават слънчев загар. За хората с нормална кожа и по-тъмни коси дерматолозите препоръчват да се използва слънцезащитен крем със SPF фактор между 15 и 30. Тук трябва да се вземе предвид и в кой летен месец и колко близо до Екватора ще почиваме. В Европа слънцето е най-силно в средата и края на юни – именно тогава трябва да се използват по-високите слънцезащитни фактори, и най-слабо в последните седмици на август.

Какво количество слънцезащитен крем трябва да нанасяме и колко често?

Хората често не използват достатъчно количество слънцезащитен крем, за да покрият всички  области, които са подложени на действието на ултравиолетовите лъчи. За да се постигне степента на защита, указана чрез слънцезащитния фактор, е необходимо да се нанасят 2 мг слънцезащитен продукт на квадратен сантиметър. Това е около 36 грама или 6 пълни чаени лъжички за тялото на възрастен човек. Българите обикновено използват около половината от това количество.

Какво могат да причинят честите изгаряния през лятото?

Два са основните риска за здравето при периодично излагане на слънце без защита на кожата –  поява на слънчева алергия и риск от развитие на меланом в бъдеще. Естествено понякога и само едно изгаряне може да доведе до тежки усложнения с висока температура, гадене и повръщане и в резултат на това – дехидратация на организма.

Според анкетираните дерматолози, епизодичните, но тежки изгаряния на кожата представляват много по-голяма опасност за децата, в сравнение с честото излагане на слънце, но в умерени граници. При децата този тип изгаряния могат да имат особено тежки последствия, тъй като според редица международни изследвания, има пряка връзка между появата на рак на кожата и честите тежки изгаряния в ранна възраст.

Колкото и клиширано да звучи, всички анкетирани дерматолози съветват да се приемат повече течности, да не се излагаме на слънце между 11 и 16 часа и да носим светли и по-свободни дрехи през лятото. Шапката и слънчевите очила също трябва да са неизменна част от облеклото ни.

Важно е също така след излагане на слънце да хидратираме кожата добре с подходящи кремове за след слънце. Основна цел на тези продукти е да подхрани кожата ни след излагането на слънчевите лъчи. Те съдържат витамин Е, пантенол или други съставки, които помагат за бързо хидратиране и регенериране на кожата.

Какъв слънцезащитен продукт да изберем?

Според експертите коя форма на слънцезащитно средство трябва да изберем, зависи също от типа кожа и личните предпочитания за формата на приложение. За по-мазна кожа са подходящи гел или флуид, за нормална и суха –  крем или олио. Дори хората, чиято кожа е склонна към образуване на акне, трябва да прибягват по-скоро до гел или флуид. За сухата кожа обаче е подходящо най-вече слънцезащитно мляко. На пазара се наблюдава голямо разнообразие от продукти като спрей-лосион, кремове и дори пяни, които през последната година са доста предпочитани от потребителите.

Все повече хора търсят продукти с натурални съставки

През последната година се отчита наблюдава нарастващ интерес към слънцезащитни продукти с натурални съставки като най-търсени са детските такива. Радостно  е да се отбележи, че все повече родители осъзнават колко е важно да се предпазва детската кожа от вредните слънчеви лъчи и използват слънцезащитен крем за децата си не само по време на летните отпуски, а и докато са на детската площадка или в парка. Ако хлапето не желае да бъде намазано, превърнете тази процедура в игра.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles