22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Генетична ножица променя живота изцяло

Две дами получават Нобеловата награда за нея

Генетична ножица променя живота изцяло, като коригира нежелани елементи от ДНК. Тя е открита от дами – с Нобелова награда за химия за революционно откритие – генетичната ножица.

Кралската шведска академия на науките ги удостои с отличието за химия за 2020 година.  Едната от тях е французойката Еманюел Шарпантие от института „Макс Планк“ за изследване на патогените в Берлин, Германия, а другата американката Дженифър А. Даудна от университета на Калифорния, Бъркли, САЩ, за „разработване на метод за редактиране на генома“, съобщиха световните агенции.

„Еманюел Шарпантие и Дженифър Даудна откриха един от най-острите инструменти в генетичните технологии – генетичната ножица CRISPR/Cas9 (КРИСПР/Кас9)“, се посочва в съобщението на Кралската шведска академия на науките.

Шарпантие открива молекулата tracrRNA, използвана от някои бактерии за защита чрез разделяне на заразна ДНК. След това тя обединява усилия с Даудна за пресъздаване на тази дейност, подобна на отрязване с ножица.

„Тази технология има революционно въздействие върху науките за живота, тя допринася за разработването на нови терапии срещу рака и може да осъществи мечтата за лечение на наследствените заболявания“, каза проф. Пернила Витунг Стафсхеде, член на Кралската шведска академия и на Нобеловия комитет по химия.

„Възможността да срежем ДНК, където искаме, направи революция в природните науки“, каза тя, цитирана от Ройтерс.

„Този генетичен инструмент притежава огромна сила, която засяга всички ни“, каза Клаус Густафсон, председател на Нобеловия комитет по химия, цитиран от Асошиейтед прес. „Той предизвика революция не само във фундаменталната наука, но доведе до създаването на нови видове посеви и ще доведе до иновативни нови методи за лечение“. Густафсон подчерта, че благодарение на откритието на лауреатките, направено преди осем години, всеки геном може да бъде редактиран, за да „бъде поправен генетичен дефект“. „Огромната мощ на тази технология означава, че трябва да я използваме много внимателно“, предупреди той и добави: „също така е ясно, че това е технология, метод, който осигурява невероятни възможности на човечеството“.

Използването на генетичната ножица дава възможност да се промени кода на живота за броени дни. КРИСПР/Кас9 може да се използва например за отделяне на вируса ХИВ от заразените Т-лимфоцити, при лечение на диабет и шизофрения.

„Трябва да призная, че много се развълнувах“, каза Шарпантие по телефона от Берлин пред журналистите след обявяването на наградата.

С Даудна и Шарпантие жените, удостоени с Нобелова награда по химия, стават седем.

По традиция химията е третата Нобелова награда, която се обявява всяка година и следва тези по медицина и физика. Наградите за постижения в науките, литературата и за мир са създадени и се финансират по силата на завещанието на шведския предприемач и откривател на динамита Алфред Нобел. Те се връчват всяка година от 1901 г. Наградата се връчва със златен медал и е съпроводена от премия от 10 милиона шведски крони (един милион и сто хиляди долара). Сумата бе увеличена тази година заради инфлацията. Двете лауреатки ще си я поделят поравно.

Следвай ме – Общество  

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles