12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Германия одобрява издигането на знамето на дъгата над правителствени сгради

Германското министерство на вътрешните работи каза днес, че е разрешило в някои случаи над сгради на федералното правителство да бъде издигано знамето с цветовете на дъгата, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че решението има за цел да покаже приемане на многообразието и да спре обсъжданията за неясните правила по въпроса.

Вътрешното министерство заяви, че издигането на знамето на дъгата „трябва да бъде свързано с конкретна дата“ – като провеждането на гей паради или годишнината от Стоунуолските бунтове в Ню Йорк на 28 юни 1969 г., съдействали за развитието на движението на ЛГБТ. То няма да бъде позволено на някои национални празници и други дни. 

Министерството каза, че досега не е имало правило, което официално да разрешава издигането на знамето, а това „често е водело до обсъждания в миналото“.

„Ние сме модерна и многообразна страна“, каза вътрешната министърка Нанси Фезер. „Крайно време е ние, като държавни институции, също така да покажем това по-ясно“, заяви тя.

„Искаме дискриминацията срещу хора заради половата им идентичност да спре във всички сфери на обществото“, каза Фезер. „Искаме да покажем солидарност с всички, които все още са подложени на изключване“, заяви тя.

Правителството на германския канцлер Олаф Шолц, което дойде на власт през декември, следва дневен ред на социални реформи. Коалицията, състояща се от три социално либерални партии, предприе усилия за премахване на криминализирането на „рекламирането“ на процедури за аборт от лекари. Управляващите също така искат да узаконят продажбата на канабис за развлекателни цели, да улеснят възможността за придобиване на германско гражданство и да премахнат ограниченията върху двойното гражданство.

Правителството иска да сложи край на датиращо от 40 години законодателство, според което транссексуалните хора трябва да получат психологическа оценка и съдебно решение, преди официално да сменят своя пол, а това да бъде заменено от нов „закон за самоопределението“.

Източник: БТА

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles