10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Глутница кучета отидоха на музей

Глутница от десетина бездомни кучета влезе в Регионалния исторически музей в Пазарджик. Любопитната случка бе заснета от случаен минувач, който я пусна в социалните мрежи с призив към общината да предприеме адекватни мерки, пише „Марица”.

Видеото на Васил Ралински далеч не е единственият сигнал за стария проблем, само дето сега той има и по-различно проявление. Публикациите за изоставени бездомни животни отново зачестиха след Нова година. Първият беше за разхвърляна отрова в квартал „Запад“, където жертва на това самоуправство са станали и домашни любимци.

В последните дни пък глутници от скитащи кучета са заснети не само в центъра на града, но и на оживени места в други райони.

Едно от тях е кръстовището на улиците „Кочо Честименски“ и „Свобода“, откъдето минава пътят към Гробищния парк и често минават хора, тръгнали да навестят последния дом на свои починали близки. В центъра пък четириногите може да се окажат опасни за деца, домашни любимци, майки с бебета или беззащитни старци, предупреждават изпатили пазарджиклии.

Мариела Янева подчертава, че не е нужно да се търси виновник, трябва да се намери трайно решение. Не става дума за варварско отношение към животни, а за такова, което ще е добро и за двете страни. Жената разказва, че е ставала свидетел на агресия от кучета към велосипедисти, автомобили, виждала е ревящи деца, бягащи с ужас от тях. Когато 11-годишно хлапе е извело само любимеца си и бездомно куче започне да скача по него, картината изобщо не е хубава, пише жената. Тя също прогнозира, че скоро някой ще вземе нещата в свои ръце и ще сложи примамки с отрова.

Така обаче ще пострадат както домашни, така и домашни четириноги – жалко и за двете! – отбелязва Мариела.

Коментарът й е под публикация на Борис Владов, който сигнализира за група от около 15 безпризорни кучета, която по думите му „се е установила в двора на Регионалния исторически музей“. Мъжът подчертава, че иска да предупреди хората, страхуващи се от скитащите глутници. Предупреждава, че специално тези се спускат „мълниеносно, като един“.

„Не искам да съм черноглед, но мисля, че районът около музея вече не е под човешки контрол“ – пише Владов.

Темата отново провокира ожесточени спорове, като местните зоолюбители за пореден път защитават тезата, че да изхвърлиш кучето си на улицата, е пълна безотговорност. И че е крайно време в Пазарджик да се направи приют за бездомни животни.

Макар увеличаването им по улиците на града да се коментира оживено от десетина дни, от общината все още няма реакция. Дори да последва опит за намиране на решение, едва ли то ще е намерение за разкриване на приют – това не е заложено в плановете поне за тази година. А докато няма такъв, проблемът с бездомните кучета периодично ще се завръща.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles