20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Голямата любов на Парцалев била студентка от Силистра

С Анастасия си отишла и надеждата на големия артист за семейство и деца

За разлика от нестихващите клюки и жълти новини дори след смърта на един от най-големите български актьори – Георги Парцалев, най-голямата му любов била студентката от Силистра Анастасия,  съобщва агенция „Монитор”.

Това разкрива новата биографична книга за легендата на Сатирата „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“,. Томът, дело на журналиста Георги Тошев, излиза по случай 95-тата годишнина от рождението му и е на книжния пазар днес с клеймото на издателство Книгомания. Той има претенцията за най-пълната биография на актьора, която включва и  над 300 фотографии част от които непоказвани до момента и личния архив на Парцалев.

Освен подробен разказ за блестящата му кариера книгата улавя и подробности от личния му живот, като разкрива отговорът на един често задаван въпрос – коя е голямата любов на великия комик.

Оказва се студентката по руска литература Анастасия от Силистра, която Парцалев среща в Народната библиотека докато се подготвя за роля в първата постановка на Сатиричния театър – „Баня“ по Маяковски. Двамата често били забелязвани в Докторската градина и в малката сладкарница на ул. „Иван-Асен“, където редовно си поръчвали боза и реване. Анастасия и Георги прекарвали цялото си свободно време заедно, говорейки за руска литература и театър. Момичето, което било 9 години по-малко от актьора, е запленено от деликатността на своя кавалер. Техните любовни отношения продължили няколко месеца и приятелите му били убедени, че най-сетне Георги е срещнал жената на своя живот. Но съдбата била отредила друго.

Един ден Анастасия внезапно изчезнала. Случило се седмица преди премиерата на „Баня“, която се състояла на 7 април 1957 година. Парцалев бил крайно разтревожен.

В първия си свободен уикенд Парцалев намерил транспорт и тръгнал да издирва в Силистра къщата на своята любима.  Намерил я болна на легло.

Месец и половина след тази среща, на която не успели да си кажат и дума Анастасия починала от левкемия, същата болест, която години по-късно отне актьорът.

В радиоинтервю от 1978 г. той признава: „Всъщност, след родителите ми съм сигурен, че имаше едно момиче, което срещнах преди да стана „др. Парцалев, всенародният любимец“. Изживяхме хубави емоции заедно. Уви, за кратко. Тя си отиде твърде, твърде рано… След тази любов не съм се чувствах така обичан…“.

В книгата се твърди, че въпреки преживяванията на комика с хора от същия пол  той вярвал в любовта между мъжа и жената и мечтаел за деца.

С Анастасия обаче завинаги си отишла тръпката му към нежния пол.

В „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“ са включени личните разкази на близки приятели на актьора като Лили Иванова, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Латинка Петрова, Славчо Пеев, д-р Никола Пъдев, (близък приятел на актьора), Зако Хеския, Константин Коцев и др.

По време на премиерата на книгата ще бъде представен и    неизлъчваният досега документален пълнометражен филм на режисьора Георги Тошев в памет на Георги Парцалев: „Рицарят на смеха“.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles