12.8 C
София
понеделник, септември 16, 2024
spot_img

„Графиня Марица“ на бургаска открита сцена

Диригент ще бъде Димитър Косев, в главните роли гостуват водещите солисти на Музикалния театър – Добрина Икономова и Пеньо Пирозов

От: Теменуга Захариева, Бургас

Един от шедьоврите в оперетната класика – „Графиня Марица“ от унгарския композитор Имре Калман, ще зарадва любителите на жанра в петък вечер.  Вихрени цигански танци,  темпераментен чардаш, артистично майсторство и сценичен блясък очакват публиката на 13 август, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас. Събитието е поредното от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществявани за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Атрактивният спектакъл, който, след петгодишно отсъствие от афиша, бе представен на 21 юни т. год. с голям успех и многобройна публика в залата на Бургаската опера, е по режисура на всепризнатия майстор в жанра Марио Николов, носител на престижната награда „Емил Чакъров“ за 2023 г.,  ще събере едни от най-добрите интерпретатори на образите: именитите певци, за които ролите на Графиня Марица и Граф Тасило Ендрьоди-Витемберг са емблематични – водещите солисти на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – сопраното Добрина Икономова и тенорът Пеньо Пирозов, който се завърна наскоро от Италия, където изпълни ролята на Туриду в операта „Селска чест“ от Маскани, както и чудесните солисти на Бургаската опера – сопраните Мария Цветкова-Маджарова – Лиза, и Людмила Михайлова – Маня, баритонът Йордан Христозов – Барон Коломан Жупан и др. В останалите роли, всяка от които е важна за интригуващото и динамично сценично действие, във вторник ще бъдат: Петър Тихолов – като Княз Мориц Драгомир Популеску, Николай Николов – Барон Карл Стефан Либенберг, Въльо Тотев – Чеко, Сребрина Славова – Княгиня Божена Худенщайн, Александър Перпериев – Паничек.

Зад диригентския пулт застава младият маестро Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера – Русе, който е добре познат на бургаската публика и е чест и желан гост – както на бургаска сцена, така и в турне.  Концертмайстор ще бъде Христо Белчев.

Сценографията на „Графиня Марица“ е на изтъкнатия художник, който умее да улавя най-същественото от духа на постановката и изпипва в детайли всеки елемент – Иван Токаджиев. Той  бе сценограф и на великолепната премиерна постановка на балета „Корсар“ – в началото на м. юни. на сцената на Бургаската опера, на премиерния спектакъл на мюзикъла „Моя прекрасна лейди“ – на 2 август т. год., който ще бъде представен на официалното закриване на БМП „Емил Чакъров“, както и на редица успешни постановки – както в оперно-оперетния жанр, балета, така и в спектаклите за деца. Художник на чудесните костюми, придаващи допълнителен цветен акцент и импониращи на сюжета и характерите на героите, са дело на Чавдар Чомаков, диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, хореографията е на Галина Калчева, помощник-режисьори на постановката са Лина Пеева и Петър Тихолов, репетитор на интернационалната балетна трупа – Мария Змеева-Маркова.

Един прелюбопитен факт, свързан с потеклото на солистката на Музикалния театър в София Добрина Икономова, придава още по‐осезателен аристократичен блясък на спектакъла. Ето какво разказва  великолепната прима, от която се излъчва безспорна класа:

„Искам предстоящият спектакъл да посветя на наследника на прототипа на графиня Марица. Граф Миклош Сейчен е неин племенник, а той е женен за Шинка, по баща Диманов, които са имали бургаски корени – откъдето идва познанството ни с графското семейство. За жалост скоро и двамата починаха, но имахме щастието моето семейство да се докосне и да контактува с истински аристократи. През м. юни т. год., след 30 години отново стъпих на бургаска сцена /след дебюта ми в „Травиата“/ със спектакъл, и то точно на Марица!“

 „Много страсти, любовни перипетии, интригуващи обрати и прекрасната музика на Калман има в тази оперета. Аз съм силно впечатлена от балета на Бургаската опера, с толкова млади хора от различни националности, колегите ми солисти също са прекрасни. Диригентът Димитър Косев, който също е гост от Русенската опера, той с чувство за хумор, но и много изисквания успя да обедини оркестър, хор, солисти, за да се получи прекрасен спектакъл!“, казва оперетната прима в интервю за БНР.

Великолепното вокално майсторство и достолепно сценично присъствие на истински големи артисти ще представят отново гост-солистите от Национален музикален театър “Стефан Македонски“ – Добрина Икономова и Пеньо Пирозов – безапелационни – и като аристократично присъствие, и като артистизъм, и като бравурно пеене, и като артистично изграждане на образа на влюбените благородници. На изключително високо ниво ще бъдат и солистите от състава на Бургаската опера: сопраното Мария Цветкова-Маджарова – в ролята на чаровната кокетка Лиза – витална, забавна, предизвикваща изключителни симпатии с блестящото си сценично превъплъщение и изящно пеене; Людмила Михайлова, сопран – в образа на влюбената циганка Маня, която вещае любовта на Графиня Марица и нейния любим – Граф Тасило – с огнен темперамент и впечатляващо вокално представяне; баритонът Йордан Христозов – предизвикващ вихрени емоции и искрен смях с ролята си на Барон Каломан Жупан, басите Петър Тихолов и Николай Николов –  в образите на Княз Мориц Драгомир Популеску Барон Карл Стефан Либенберг –  забавни и вписващи се неотменно в словесно-сценичните каламбури, в които присъстват чардаш, вино, любов и интриги; достолепната Сребрина Славова, мецосопран – с аристократично излъчване на истинска благородничка-благодетелка на любимия си племменик Тасило; Въльо Тотев и Александър Перпериев – със запомнящо се артистично присъствие, в синхрон с цялостното настроение на спектакъла – ромнатично-носталгично-смешно-тъжен-брилянтен. Очакваме всеки от артистите да изгради отново не просто поредната успешна сценична роля, а ще се раздаде максимално, вплитайки творческия си заряд в незабравими образи. 

 Възхитително съчетание на мелодична и грабваща сетивата музика, темпераментни цигански танци, съдържащи целия спектър на страстта, вихрен унгарски чардаш, изискан виенски валс, сценична харизма и онзи невидим елемент, който прави един спектакъл незабравим, се очаква да бъде налице утре вечер в „Графиня Марица“ на сцената на Летния театър в Бургас.  На високото ниво – и професионално, и като заряд, ще бъдат и артистите от хоровия състав, балета и оркестъра на Държавна опера – Бургас, под палката на най-младия главен диригент в България – маестро Димитър Косев.

Оперетата „Графиня Марица“ от Калман е известна като красива приказка за любовта. В либретото красивата богата аристократка Марица, отегчена и разочарована от многобройните си ухажори-златотърсачи, си измисля  годеник. Това е барон Коломан Жупан – героят на друг крал на оперетите, Йохан Щраус – от произведението „Цигански барон“. Незнайно как, истинският барон Коломан Жупан е узнал за мнимия си годеж с графинята и пристига в имението й, за да узнае как точно се е озовал в ситуацията. Милият красив, богат и малко побъркан младеж веднага се влюбва в графинята, която обаче не споделя чувствата му… Тя е влюбена тайно в своя нов иконом, без да знае, че той е разореният граф Тасило. След безброй перипетии и шеги на съдбата всичко си идва на мястото и любовта побеждава, като сватбите са не една, а две. И най-важното – истинската любов не е подвластна на парите, именно затова събира богати с по-бедни хора, но с достойнство и ценностна система.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles