22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Грижи за алое вера – ПОЛЗИ

Алое вера – растението с огромни здравословни ползи за организма. Освен за бързо зарастване на рани, подмладяващ и свеж вид на кожата, то е широко застъпено и в народната медицина, и във фармацята. Затова и много хора го отглеждат вкъщи. За неговите ползи вижте повече ТУК. Съществуват около 200 сорта от алое вера. Това Най-популярните от тях са няколко.

– Aloe arborescens – сортът е интересен, защото е с форма на октопод. Характерен е с бързия си растеж и формирането на храстчета, които стигат до 4 метра височина. То се ползва при изгаряне, проблеми с кожата и за възстановяване. Има широко спектърно добро действие върху организма. – Aloe saponaria – много популярен сорт с дължина на листата 15-20 сантиметра. Те са остри на върха. Приложението му е при запек, възпалителни процеси и кожни проблеми.

– Aloe aristata – интересно е с големия диаметър на централната част – 15-20 сантиметра. Също е лечебно средство за проблеми, с които се справят и другите видове, но в допълнение се приготвят домашни лекове за ужилване от оси и други насекоми.

Засаждане на алое вера

Растението се засажда в центъра на съда. Почва се слага до основата на листата. Това растение обикновено пуска големи корени и те стабилно се захващат в почвата.

В градината е добре за засаждане на алое се избере място на шарена сянка, като се предвиди да има достатъчно място, тъй като то ще порасне до метър височина, а листата му ще се разперят под формата на розетка заради което ще има нужда от място.

Уверете се, че вашето растение получава много слънчева светлина

В най-добрия случай алое вера трябва да получава 8-10 часа слънчева светлина всеки ден. Това може да стане като го поставите на прозорец с южно или западно изложение. Ако е необходимо, местете растението от прозорец на прозорец всеки ден.

Ако мястото, където живеете, е студено, оставете алое вера далеч от прозореца през нощта. Тези зони обикновено стават доста прохладни, което може да убие вашето растение.

Изчакайте, докато почвата издъхне напълно, преди да я полеете

Преди да полеете растението, се уверете, че почвата е напълно суха. Също така обърнете внимание дали водата се оттича свободно от съда. И помнете, че никога не трябва да преполивате растението.

Алое вера не обича влагата и затова трябва да се държи на място, където въздухът е по-сух. Няма нужда да се подхранва с тор, то си набавя само нужните му вещества. Ако все пак растението е слабо, може да му се сложи слаб минерален тор през пролетта и есента.

Внимавайте за гъбички, буболечки и заболявания

Използвайте органичен пестицид, за да държите вредителите, като щитоносни и лъжещитоносни въшки, далеч от растението. Колкото до гъбичките – опитайте се да поддържате почвата суха възможно най-дълго време. По този начин може да избегнете гъбичките.

Понякога алое вера не се развива добре. За щастие, лесно може да разберете какво не е наред. Още по-лесно е да отстраните тези често срещани проблеми:

Ако почвата е твърде влажна, поливайте растението по-рядко.
Алое вера има нужда от повече слънчева светлина, поставате го на по-светло място.
Ако добавите прекалено много тор, преместете растението в нов съд и добавете още пръст.
Възможно е почвата да е прекалено алкална, в този случай добавете малко повече сяра.
Ако растението не разполага с достатъчно място за своите корени, преместете го в по-голяма саксия.

Размножаване на алое вера

Алое вера се размножава чрез семена и резници. Размножаването се прави през пролетта или началото на лятото. Резниците се отрязват от върха и се оставят да засъхнат леко. След това се засаждат в глинесто пясъчната почва. Става и през издънка. Издънката е част от основното растение. Обикновено е по-малка и по-ярка на цвят. Също така има свой собствен набор от корени. Огледайте за нея около основата на растението.

Ползи и приложения на алое вера

Заради многото биологично активни вещества алое вера се използва главно за медицински цели – при диабет, себорея, рани, псориазис, има и противоракови свойства.

То е сред растенията за пречистване на въздуха. Перфектното цвете за спалня.

Има както външно, така и вътрешно приложение.

В градинарството се ползва като стайно растение за украса на интериора или в алпинеуми, където създава чудесни композиции с други тропически цветя.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles