11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Грипна епидемия в Бургас, до дни и в други региони

Вече е секвенирана и една проба на заразата от тип В, най-много боледуват децата от 5 до 14 години

Обявиха грипна епидемия в Бургаска област. Това съобщиха от Регионалния пандемичен щаб. Тя влиза в сила от 12 януари (четвъртък). Учебният процес ще се извършва в електронна среда. Онлайн обучението ще бъде за периода 12-17 януари.

Причината- изключително големият брой болни от остри респираторни заболявания, които отчитат и от Регионалната здравна инспекция в града, а и общопрактикуващи лекари и педиатри.

Последните регистрирани случаи на заболели ученици за последните 7 дни са 426. Най-много са боледуващите деца между 5 и 14 години. Това е решение, което е взето от Кризисния щаб, за да се ограничи разпространението на заболеваемостта между децата. То ще бъде преведено в изпълнение чрез заповеди от страна на представителите на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. 

Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Преустановяват се и свижданията в болниците. Затяга се контрола по филтрирането на болните деца в детските градини, както и на персонала. От 12 януари (четвъртък) до 17 януари (вторник) включително се преустановяват присъствените учебни занятия и преминаване към онлайн обучение в домашна среда в училищата и университетите от Бургаска област, уточниха от областния пресцентър.

Очаква се до две седмици да има грипна епидемия и в другите региони на страната. Това става ясно от изказване на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев малко по-късно пред журналисти.

„Заболеваемостта от грип в някои райони на страната расте бързо. В Бургас вече обявиха епидемия. Растат доста данните и в други региони – Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Тази година вълната започва от Изток, заяви той. Характерното за тазгодишната епидемия е, че започва седмица-две по-рано от други години. Грипът е много динамичен. Вероятно до две седмици ще има епидемия и в другите региони“, обясни Кунчев.

Той посочи, че грип тип В рядко има капацитета да предизвика епидемии.

Регистрираха първи случай на грип тип В у нас

„В София в момента няма проблем със свободни легла за децата в болниците, допълни Кунчев.

По думите му противоепидемичните мерки са съсредоточени предимно в дейността на лечебните заведения. 

По-рано днес кметът на Бургас Димитър Николов информира, че от 12 януари на територията на областта се обявява грипна епидемия. 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles