11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Грипна епидемия от следващия уикенд

Грипна епидемия ще бъде обявена в страната в края на тази седмицата, най-късно в началото на следващата, т.е. в началото на месец февруари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев – национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В предходните седем дни  заболелите са 100 000 души, което означава, че сме в началото на пика на разпространението на инфекцията, допълни той.

Към момента такова е положението и в останалите държави на Балканите с изключение на Хърватска, където вече има обявена епидемия за страната.

У нас към момента се оказва, че от всички взети проби от болни преобладават тези на пандемичния грип, популярен повече като свински. Той е характерен с това, че от него се заразяват предимно децата и хората в активна възраст.

Ограничаване на излизанията и посещенията на обществени места, ползването на санитарни маски и преграждане на устата и носа при кахане и кишляне, често миене на ръцете със сапун и ползване на мокри кърпички са основните мерки срещу инфекцията, които препоръчват епидемиолозите.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles