18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Грис халва – лесният, но и труден десерт, този път със стафиди

От: Пенка Яниоти, Итака, Гърция

Фото: Авторката

Грис халвата е десерт, типичен за Балканския полуостров.  В резултат на историческото ни минало на тази територия от Европа са се смесвали не само генофонд, езици, обичаи, но и кулинарни традиции.

Най-доброто за вашата трапеза в „АВАНТИ“,
вижте къде да го намерите ТУК.

Днес грис халвата, която се смята за турски десерт, е еднакво популярна в Гърция, България, Албания, Северна Македония, Хърватска и дори в южните части на Румъния.

За направата й има безброй рецепти, резултатът от всяка една от тях е различен. При едни той се получава сочен, при други – въз сух.

„Следвай ме” ви предлага грис халва така, както я приготвят много домакини в Гърция, със стафиди. 

Този десерт е идеален за кафе, за ликьори, но и за бяло вино. Идеалните напитки за вашата трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ. Ето къде са те, вижте ТУК и ТУК.

Продукти: олио или зехти – 1 чаша, едър грис  – 2 чаши, захар – 3 чаши, гореща вода – 4 чаши, стафиди – 1 шепа и какао за посипване отгоре.  

Приготвяне: Загряваме 1 чаша олио (зехтин) и добавяме 2 чаши едър грис. С дървена лъжица бъркаме непрекъснато до  добиване на златист цвят. Прибавят се 3 чаши захар, но могат да бъдат намалени, и веднага след захарта 4 чаши гореща вода. Приготвя се на слаб огън и се бърка с  дървената лъжица докато се сгъсти добре. Прибавят  се шепа стафиди. Изсипва се  в намокрена силиконова форма, притиска се добре в нея и веднага се обръща върху подноса. Посипва се с какао.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles