19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Нови мерки в Европа заради страх от Омикрон

Редица стани-членки на Европейскию съюз започнаха да въвеждат по-строги мерки и най-вече рестрикции към неваксинираните. Те са провокирани както от високата вълна на заболеваемост, така и от навлизането на континента на новия вариант Омикрон. За него се знае, че е по-заразен от Делта. До момента наблюденията са, че протича по-леко. въпреки това, най-уязвими остават възрастните хора. Затова и мерките към тях стават по-строги в няколко страни, както и към здравните работници, които ги обслужват.

В Гърция

Всички граждани над 60 години, които не са си поставили трета доза ваксина срещу COVID- 19 в рамките на 7 месеца, ще бъдат поставени под карантина от 13 декември. В същото време е  решено удостоверението за преболедуване да има 3-месечна давност вместо 6-месечна, както беше до момента. Сертификатът на тези над 60 години, които са поставили втора доза преди седем месеца или повече, но са без трета доза, ще изтече автоматично. Предвижда се и глоба по 100 евро на месец, докато не си сложат ваксина. Налага им се и забрана за хранене на закрито, забавления и спорт. Неваксинираните ще се нуждаят от бърз тест, за да пазаруват в магазини и да пътуват със самолет, кораб или влак.
Очаква се уточняване за това как да се приложи 3-месечната валидност, както и законодателно изменение за специалните категории.
Подробности за новата мярка ще бъдат обявени днес. Под ударите на тази мярка попадат и всички български граждани, живеещи в Гърция.

В Германия

Вече е въведена задължителна ваксинация срещу COVID-19 за лекарите и всички останали, които работят в здравни заведения. Това беше прието със закон, съобщи Еuronews. На задължителна ваксинация или документ за преболедуване на коронавирусната инфекция подлежат всички, които работят с инвалиди, в старчески домове, дневни центрове, социално-образователни центрове и спешната помощ. Новият нормативен документ получи с мнозинство одобрението в Бундестага и е стъпка преди намеренията на задължителна ваксинация да подлежи цялото население на страната в началото на 2022 година. В мотивите към закона се посочва, че професиите, свързани с предлагане на здравни услуги са натоварени със специална отговорност, защото са в „в близък и интензивен контакт с групи хора с висок риск от инфекция или сериозно протичане на заболяването. На здравните работници е даден сок да се ваксинират напълно до 15 март следващата година. Тези, които не го направят ще бъдат отстранени от работа. По данни на института „Роберт Кох” към момента медицинският персонал е ваксиниран на 90%, докато населението, като цяло е на 69,3 процента. С приемането на закона за задъжителната ваксинация на здравните работници Германия други европейски страни като Франция, Италия, Гърция и Обединеното кралство, в които изискването вече е въведено. Новият канцлер, социалдемократът Олаф Шолц планира дори да поиска от парламента да вземе решение до края на годината за задължителна ваксинация за всички хора, което да влезе в сила през февруари или март. В анкета 68% от германците гласуваха в подкрепа на изискването за ваксинация за всички възрастни.

В Чехия

Ваксинацията срещу COVID-19 за хората над 60 години също става задължителна от 1 март, съобщава The Guardian. „Виждаме, че хората на определена възраст са тези, които най-често се нуждаят от хоспитализация и интензивно лечение“, мотивира се здравният министър Адам Войтех. Изискването ще важи още за здравниет работници, полицаите, пожарникарите и военните.

В САЩ

Се безпокоят от нов пик на КОВИД-19 през зимата. Учените смятат, че той може да се превърне в сезонна инфекция със своит по-всоки и по-ниски вълни. В началото на следващата година здравните служители планират да започнат сериозни разговори за това как може да изглежда краят на пандемията и как ще разберем кога сме достигнали тази точка. По данни на института „Джон Хопкинс” в четвъртък в САЩ са регистрирани 121 084 нови случая на инфекцията.  Това е с 62% повече, отколкото преди месец. Повече от половината от новите хоспитализации през последния месец са били в щатите от Средния Запад, особено Мичиган и Охайо.


Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles