20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Гръцка яхния с шарен боб в буркан

Сега му е времето – няколко часа край печката – кеф и вкусотия през зимата, вкусно е, приготвено от самите нас

Гърците, като всички народи в региона на Балканския полуостров не само, че наблягат на зимнината, но и за разлика от българите и сърбите, в буркани концервират дори боб.

Едно от традиционните ястия – зимнини от Северна Гърция е яхнията с боб, по възможност шарен, и зеленчуци. Тази манджичка се оказва с твърде подходящ за българския вкус. Тя може да се ползва както за мезе към ракийката през зимата, като гарнитура към месните ястия, така и като самостоятелно блюдо. Яхнийката е много подходяща за хора, които спазват Коледните и Рождественските пости, тъй като фасулът е богат на белтъчини, които до голяма степен заместват месните. В останалото време, в зимните месеци тя е отлично мезе за чаша ароматна ракия или червено вино. Всичко за Вашата трапеза на изгодни цени и високо качество можете да закупите от магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Гръцката яхния с боб в буркан има и едно съвсем не малко преимущетво по отношение на доста други зимнини – тя се приготвя лесно, в нея няма какво да се сгреши, а това означава, че с нея могат да се справят дори новаците в зимнината.

Продукти: боб по възможност шарен  – 1 кг, домати – 2 кг, моркови – 1 кг, чушки червени – 700 г, кромид лук – 500 г, захар – ½ супена лъжица, сол – 4 супени лъжици, зехтин (олио) – 500 мл, черен пипер – 2 чаени лъжички, оцет – 1 чаена лъжичка, зелени подправки (магданоз, копър, босилек, мащерка, чубрица, джоджен и др.) – на вкус и по избор, чесън – на вкус.

Приготвяне: За една нощ преди да се пристъпи към приготвяне на гръцката яхнийка, фасулът се накисва във вода. Така, на следващия ден той ще се свари по-бързо. На сутринта водата се излива, бобът се промива, залива се с чиста вода, след което се оставя да се свари до пълна готовност.

Докато бобът ври, можете да подготвите всички останали съставки. За гръцката яхнийка изберете добре узрели и месести домати, измийте ги. На върха на всеки от тях направете кръстообразен разрез и ги пуснета за 1-2 минути в кипяща вода Така ще можете много лесно да ги обелите, след като ги пуснете после в студена вода. Обелените домати нарежете на неголеми парчета, а след това ги запържете в малко зехтин или олио. Препоръчва се това да стане в дълбок и голям тиган или в тава.  Сипва се свареният фасул. В друг тиган се запържват чушките. Изсипват се във фасула с доматите. Сместа се разбърква, пърженето продължава.  В друг тиган се запържват нарязаните  на ситно кромид лук и моркови, изсипват се в първата смес с чушките и фасула. Готвенето на сместа продължава върху средно силен огън, като се прибавя захарта, солта и подправките.

Изсипва се остатъкът от растителната мазнина и оцета, включително и нарязания на ситно или счукан чесън. Прибавят се зелените подправки по избор – магданоз, копър, босилек, мащерка или друго.

Следващат стъпка е да се стерилизират бурканите със загряване във фурната, бързо да се изсипе в тях горещата смес, да се затворят и по този начин да се херметизират. Този начин на приготвяне обаче изисква бързина и сръчност. Ако не сте уверени, че можете да ги постигнете, можете да стерилизирате зимнината по приетия от вас и вашето семейтво начин – с аспирин, със сваряване или друг метод.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles