8.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Гъбите са опасни са децата колкото дъвката

Малцина знаят, че гъбите са опасни за детското здраве не по-малко от дъвката. Нещо повече, докато сладката гума уврежда зъбките, гъбите създават сериозни стомашно-чревни проблеми при малчуганите. Това са само два от продуктите, вредни за малките и подрастващите. Сериозни увреждания нанасят на неукрепналия организъм всички изделия на хранителната промишленост, които съдържат вещества като натрий, нитрити, нитрати, овкусители и оцветители, захар и трансгранични мазнини. Има и продукти, които стават вредни след термична обработка.

Дъвката не е хранителен продукт, но е много вредна за децата независимо, че рекламите уверяват в нейната полезност срещу кариеса. В нея изобилстват захарта, оцветителите и химическите добавки.

Газираните напитки и соковете в кутийки– натъпкани са със захар и в още по-лошия случай, със захарозаместители. Освен това  изобилстват на оцветители, ароматизатори и консерванти. Самата газираност нарушава зъбния емайл.

Колбасите, вкючително тези наречени „детски” съдържат повече вредни вещества, отколкото полезни дори те  да са от висок клас. В тези изделия, по правило, месото е много по-малко, отколкото можете да си представите. Те съдържат много сол, овкусители, подобрители и консерванти. Соята в тях, в повечето случаи, е генно-модифицирана, а за подобряване на цвета на изделието производителите прибавят натриев нитрит, за който има мнение, че е канцерогенен и предразполага към рак на стомаха. Глутаматът, който масово се ползва за усилване на вкуса също е много опасен. Той действа негатино на главния мозък, а при децата предизвиква стомашно-чревни заболявания.

Маргаринът и продуктите,пригодени за мазане върху хляб провокират съдечно-съдови заболявания. Освен това, те нарушават функциите на организма на клетъчно ниво и предизвикват повишаване на концентрацията на лошия холестерол в кръвта. Затова не мажете сандвича на детето с маргарин, ползвайте краве масло.

Дъвчащите и желираните бонбони разрушават зъбките на малчуганите. Опасността е в алфалипоевата киселина и лутеинът, съдъжащи се в тях.  Ако детето ви поиска нещо сладичко, вместо бонбон, намажете му филийка с домашно сладко или му дайте сладък плод.

Гъбите  са непредсказуем продукт за храносмилателната система и здравето дори да не са отровни и да са напълно култивирани. В някои случаи дори тези от тях, които са ядливи и отгледани във ферми се оказва, че могат да натровят малките деца. Причината е в целулозата им, която е тежка за храносмилателния тракт дори за някои възрастни хора. Освен това, тези мицелни растения при престояване продължително време необработени или сготвени, макар  съхранявани в хладилника, започват да развиват вещества, които не са отровни, но предизвикват гадене, повръщане и болки в корема. В някои случаи е възможно те да доведат до диария. Това се отнася не само за децата, но и за възрастни хора с по-деликатна храносмилателна система или страдащи от стомашно-чревни заболявания.

Пържените храни дори да са продукти, иначе полезни, стават изключително вредни.  Апетитната хрупкава коричка на картофките, приготвени на тиган, например, е в състояние да предизвика гастрит, колит, язви и други сериозни заболявания у хората от всички възрасти. Разбира се, това се отнася за честата консумация на храни, приготвени чрез пържене.

Да се изолират децата напълно от вредната околна среда, включително ястия и лакомства, е невъзможно.  Възможно е обаче количествата им да бъдат ограничени до минимум с подходяща храна във времето, когато малчуганите не са подложени на изкушението да бъдат черпени от другарчетата си с вредни неща или получават торби с нездравословни лакомства за Нова година.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles