20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Гърция засилва тестовете за коронавирус на Кулата-Промахон

Българи с COVID-19 на остров Тасос

Гърция засилва PCR тестовете за коронавирус на Кулата, пише в. „Катимерини“. Решението на Атина бе взето, след като 36 души, тествани в понеделник на границата, и още 17, тествани във вторник, бяха диагностицирани с коронавирус.

Около 90 на сто от влизащите пътници са били прегледани и тествани, преди да им разрешат да влязат в страната.

По официални данни 103 от 183 потвърдени случая на коронавирус в Гърция в периода от 1 до 7 юли, или 56 процента, са пътници, идващи от чужбина. Това е рязко увеличениев сравнение с предходния период от началото на карантината до края на юни, когато само 22,5 процента от случаите бяха свързани с пътуване зад граница.

Четирима чуждестранни туристи са тествани положително на коронавирус, според властите на остров Тасос, в северната част на Егейско море, съобщава „Катимерини“.

Случаите, за които се съобщава са туристи, пристигнали в Гърция от Сърбия и България и са идентифицирани по време на проверки на входните пунктове на страната. Четиримата, за които се твърди, че са безсимптомни, са прехвърлени в карантинен хотел в района.

Междувременно здравните власти потвърдиха случай на Covid-19 на остров Наксос. Доклади  определиха пациента като гръцки лекар, който преди четири дни пътувал до международното летище в Атина от Обединеното кралство през Сърбия.

Общо 183 потвърдени случая на SARS-CoV-2 бяха регистрирани в Гърция от 1 юли – когато страната отвори врати – до вторник, 7 юли.

Съобщава се, че повече от половината от случаите, което е 103 случая или 56%, са внесени.

До края на юни почти един от всеки четири случая 22,5% е свързан с пътници от чужбина. Повечето от новите случаи през последните няколко дни се отнасят за пристигащи през сухопътната граница.

Гръцките здравни власти са силно загрижени за увеличаването на потвърдените случаи на коронавирус сред туристите, особено на островите.

Общо десет туристи, девет чуждестранни граждани и един грък, са установени и се намират на островите Тасос, Наксос, Евия и Корфу, като изглежда, че по-голямата част от внесените случаи са от съседни балкански страни, съобщава KTG.

Двама туристи в община Пагайо, Кавала са тествани положително. Според местните власти те са дошли през уикенда и са се върнали в страната си.

Турист от Сърбия е тестван положително на остров Корфу, съобщи държавната телевизия ERT TV в сряда сутринта. 60-годишната жена е безсимптомна и в самоизолация, съобщават местни медии.

Двойка от Сърбия пътува до курорта Айдипсос в северна Евия в група от 20 души, като мъжът развива някои симптоми и е потърсил местния здравен център в Истия. Казано им да се качат на такси и да отидат до болницата в Ламия, на около 200 км.

И двамата са тествани положително в болницата в Ламия, съобщават местните медии. Здравните власти и Гражданската защита са нащрек, опитвайки се да проследят контактите. Те остават в болницата, като съпругата е безсимптомна.

Гърция затвори границите си за сръбски граждани и забрани директните полети.

Провеждат се случайни проверки на граничния пункт с България, входна точка, използвана от сърбите за пътуване до Гърция.

Тестваните пътници са задължени да се самоизолират в продължение на 24 до 36 часа, до получаване на резултатите от теста.

Гръцките здравни експерти описват разпространението на коронавирус на Балканите като „особено мрачно“ и предупреждават, че ако ситуацията продължи и епидемиологичната крива се увеличи, Гърция може би трябва да предприеме драстични мерки и да затвори сухопътните си граници.

Снимка: News.bg

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles