12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Дадоха „Евровизия” на Украйна (ВИДЕО)

Групата „Оркестър Калуш” беше на четвърто място, гласуването на зрителите я изтика на първо, близо 7500 гледаха на живо

„Евровизия” тази година буквално беше дадена на Украйна. Групата „Оркестър Калуш” с песента „Стефания” беше класирана четвърта от журито. Зрителите обаче я изтикаха на първо, като събра общо 661 точки. На второ място е Великобритания с 466, а на трето Испания с 459 точки.

Финалът на песенния конкурс, който се проведе в Торино – Италия, беше гледан на живо от близо 7500 души и от милиони пред малкия екран.

 С  определянето на „Оркестър Калуш” за явен фаворит на практика беше засвидетелствана подкрепа на Украйна заради войната. Групата е била избрана за участие в „Евровизия” преди началото й.

Групата е наречена на град Калуш, където е роден нейният основател – вокалистът Олег Псюк. Песента „Стефания”, с която бе дадена Евровизия на украинските е посветена на майката на вокалиста.

Тричленна хип – хоп и рап група е и в основата на Оркестър „Група Калуш”. В него влизат Тимофий Музичук, Игор Диденчук, Олександър Слободяник, Виталий Дужик и Ем Си КилимМен, както и Олег Псюк. Така нареченият оркестър бе създаден през 2021 година. Новата визия е смесица от украински фолклор, хип-хоп, рап и всевъзможни стилове. Тогава и към тримата основатели се присъединиха още трима изпълнители. Съпроводът на песните е с традиционни украински инстументи – теленика и сопика, които наподобяват кавал, но по-скоро приличат по дължина на флейта.

Фото: ЕРА

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles