8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Даряват на Варна мощи на кримски светец-лекар

Частица от мощите на популярния през последните години кримски светец-лекар Лука Симферополски ще бъде предоставена на храма „Успение Богородично“ във Варна. Това съобщиха от Варненската и Великопреславската митрополия. Тя е вградена в негова икона, която също ще бъде дарена, поясниха от там.

Реликвата ще бъде донесена днес в 16.00 часа. Дарението е по инициатива на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Самото изображение с мощите ще бъде донесено от Украйна от Балтския и Ананиевски архиепископ Алексий и духовници от Украйна. Безвъзмездното му предоставяне е с благословията на Киевския митрополит Онуфрий.

В 9.00 часа в събота (9 юни) ще бъде отслужена отслужена архиерейска света литургия по повод донасянето на мощите, за които се твърди, че са чудотворни. .

Свети Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски, е популярен повече като светецът-хирург. Той лекувал и извършвал тежки операции, призовавайки Божието благословение над болния и молел Бог да насочва ръката му. Изключителен лекар, автор на медицинска литература и богословски текстове, свети Лука още приживе е получил дара да изцелява и помага на хората.

Той е роден на 27 април 1877 г., починал е на 25 май 1961-та. Руската православна църква го канонизира през 2000 г., по църковния календар се почита на 25 май.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles