12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Да даваме ли на децата сладкиши и бонбони с алкохол?

Да дадем ли поне мъничко от тортата с конячен аромат на детето? Какво да правим, когато то протяга ръчички и плаче за бонбон, в който има алкохол?

Едва ли има родител, който да не се е сблъсквал с тези въпроси. Немалко торти и сладкиши са рекламирани като съдържащи алкохол – коняк, ром, мадейра или ликьори. Алкохолната напитка им придава особен вкус, но на практика в тях няма алкохол, дори той наистина да е добавен, а не е използвана алкохолна есенция.  Етиловият спир, който се съдържа в тези напитки  е летлив и при приготвянето на сладкиша се изпарява, а след печене или варене от него остава само ароматът. Затова тортите, пастичките и кремовете с алкохол са напълно безобидни както за възрастните, така и за децата. Честата им консумация може да бъде вредна, но не заради рома или коняка в тях, а заради захарта, която може да причини кариес на малчуганите.

По друг начин стои въпросът с алкохола в бонбоните. Разбира се, концентрацията му в тях е нищожно малка, но той присъства. Шоколадът, в който е налят го възпрепятства и той не може да се изпари. За да стане това е необходимо от датата на прозводството на бонбоните до консумацията да е минала поне една година. Пределно ясно е, че такъв срок означава „изтекъл”, т.е. продуктът не е подходящ дори за консумация от възрастен човек.  От това следва, че и в двата случая не бива да се дават бонбони с алкохол на децата.

 

Следвай ме – У дома

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles