4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Два бързи начина за съхраняване на доматените семена

Време е за събиране на семената от доматите. Съществуват различни начини, повечето сложни и отнемащи време. Има обаче и два лесни способа.

Първи начин: Харесаните домати за семе се измиват и подсушават. Разрязват се наполовина и с лъжичка внимателно се изгребва меката част със семките. След това тази част се прехвърля в буркан. Покрива се с марля и се оставя за два дни на тъмно място. Когато семките се спуснат на дъното, промиват се няколко пъти с престояла вода. След това трябва да се „изперат“. За целта настържете 1 супена лъжица домакински сапун. Сапунът се залива с вода и се разбърква. Слагат се семките, разбърква се. След дезинфекцията семките се измиват отново и сушат на хартия, сложена в чиния. Семенният материал се съхранява на вратата в хладилника.

Втори начин: той не предполага ферментация. Семките се изваждат от зрял домат без белези на развала и се размазват върху дебела хартиена салфетка. На нея се написва сортът и датата, на която се извадени. Сушат се няколко дни, най—добре на перваза на прозореца. Прибират се в кутийка за съхраняване.

Запомнете, за получаване на качествен семенен материал не бива да се използват хибриди. В благоприятни години семенен материал се събира за запас за 3 – 4 години. При работа със семена от няколко сорта трябва да се работи изключително внимателно. Внимавайте с етикетите, за да не объркате сортовете и датата на събиране на семената.

Следвай ме – У дома

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles