12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Два случая на маймунска шарка в България

Те са потвърдени при лабораторни изследвания, инфектираните са на 41 и на 44 години, издирват се и контактните им лица

Два случая на маймунска шарка са установени в България в резултат на лабораторни изследвания. Това стана ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването.

„Към 23.06.2022 г. в страната са потвърдени два случая на маймунска вариола. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние. Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи”, се казва в съобщението.

По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

„Двамата заразени нямат контакт помежду си. Издирват се техните контактни лица, за да се изследва дали и те не са инфектирани”, лаконична бе проф. Ива Христова. Тя е директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в чиято лаборатория са потвърдени двата случая.

Единия от заразените, този на 41 години, е хоспитализиран в Клиниката по инфекциозния заболявания на Военномедицинска академия. Другият, на 44 години е приет на лечение в Инфекциозна болница – София. „Двата случая на заразени мъже са изолирани, нямат връзка помежду си. И двамата са от София. Предстои да се установи връзка  с контактните на тези лица. Все още е рано, нямаме никакви данни за техните близки, дали са семейни и за хората, с които са общували. Когато те бъдат установени, ще бъдат наблюдавани и при необходимост ще им се вземат проби за изследване”, каза проф. Ива Христова. Според нея те нямат поставена ваксина срещу вариола. Тя поясни, че тези имунизации бяха спрени през 1976 г.,

а през 1980-та заболяването по целия свят вече беше ликвидирано. „По-възрастните имаме антителата от ваксината и можем да бъдем спокойни не само заради нея, но и защото имаме разумно поведение. Важно е да не се влиза в контакт с хора със съмнителен обрив. Важно е да се знае още, че маймунската вариола, каквото е правилното й наименование, се предава в изключително близък контакт при рани по кожата. Не можем да се заразим в метрото или в автобуса. Лошото е, че при тази инфекция нищо не може да подскаже за нея, докато не се появят самите пъпки. И ние, в Центъра по заразни и паразитни болести, и общопрактикуващите лекари, и специалистите в болниците имаме указания от Министерството на здравеопазването още от преди месец, как да се действа при съмнителни случаи за маймунска вариола. Лекарите са задължени да взимат проби от пациентите и да ни ги изпращат за лабораторни изследвания. Към момента нямаме подадени проби със съмнение за инфекцията”, каза още проф. Ива Христова.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles