8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Две бързи рецепти за вкусна скумрия

Рибата е отлично  здравословно решение не само по време на поста, когато тя е разрешена, но и  във всяко друго време. Специалистите по диететика я препоръчват поне веднъж седмично заради многобройните й ползи.

Високо качество близо до вас

Тя е богата на омега- 3 мастни киселини. Това е група, съставена от девет полиненаситени мастни киселини. Характерно за тях е, че не се синтезират самостоятелно в човешкия организъм, но в същото време зс изключително важни за случването на редица процеси в него. Етозащо е важно те да се набавят с рибата. Скумрията е сред най-често консумираните риби. Освен че е вкусна, тя е и много полезна. Източник е на калий, фосфор, цинк и изобилства на витамини от B групата. Известна е още със съдържанието си на витамина B12 (кобаламин). Кобаламинът се синтезира самостоятелно в нашия организъм, а неговата важност се подчетава поради факта, че е изключително необходим за редица жизнени функции – участва в метаболитните процеси, съдейства по отношение на репродуктивността,  имунната система и други.

Към ястията от риба подхожат белите вина и бирата. Всичко за доброто настроение на вашата трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ. Те се намират ТУК и ТУК.

„Следвай ме” ви предлага две рецепти за вкусно приготвена скумрия. 

Първа рецептае със зеленини и чесън

Продукти: скумрии – 3 риби, магданоз – 1 връзка, чесън – 2 скилидки, зехтин -2 супени лъжици, смлян колиандър -1 чаена лъжичка, черен пипер смлян – на вкус, сол – на вкус, зеленини за сервирането.

Приготвяне: Рибата се разрязва по дължина. Отстраняват се костите и вътрешността. Главата и опашката се отрязват . Измива се, подсушава се. Магданозът и месъна се нарязват на ситно. Добавя се мазнината, колиандърът, солта и пиперът. Разбърква се. С получената смес се намазва рибата отвъте. Оставя се за 30-ина минути, за да поеме ароматите. След това тя се поставя върху тавичка, покрита с хартия за пчене. Слага се да се пече на загрята фурна до 200°С. Пече се в продъжение на половин час. Изпечената риба се посипва с нарязана на ситно зеленина. Поднася  се гарнирана с ориз, сварени картофи или свежи зеленчуци.

Втора рецепта за скумрия във фолио

Продукти (за 4 порции): скумрии -2 броя средно големи, копър – 3 стръкчета,  магданоз – 3 стръкчета, краве масло – 50 г (може да е замени със зехтин или олио), лимон – 0,5 броя , сол – 1 щипка, пипер – 1 щипка.

Приготвяне: Отрязва се главата на и опашката. Вътрешностите се изчистват, измива се, посолява се и се опиперва. Магданозът и копърът се измиват и нарязват на ситно. Зеленината се смесва с кравето масло (растителната мазнина). Нарязва се лимонът на полумесечета. Пълни се със зеленината с масло. Във всяка риба се слагат и по няколко (2-3) парченца лимон. Останалият се ползва за украса при готовото блюдо. Фурната се нагрява до 220 градуса. Рибата, увита добре във фолио, се слага, за да се пече. Пече се около 20 минути при температура 220 градуса. Поднася се във фолиото, като всеки си го разрязва сам и консумира рибата. Поднасят се и останалите парченца лимон.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles